Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: M.L.B.

17. 11. 2017. 12:27 >> 11:56

ARSLAN - NURKOVIĆ

Sa turskom ojačati saobraćajnu saradnju

Turska sa posebnom pažnjom radi na konekcijama između Azije i Evrope, a Crna Gora zbog pozicije koje ima na Balkanu ima određene prednosti kada je u pitanju oblast saobraćaja i saobraćajno povezivanje. To je saopštio turski ministar saobraćaja Ahmet Arslan, tokom sastanka u Turskoj, sa ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmanom Nurkovićem.

Na sastanku su razmatrani modeli  kako  iskoristiti te prednosti kako bi bolje sarađivali.

“Ovaj bilateralni sastanak dobra je prilika da razmotrimo ideje i inicijative koje možemo da pokrenemo kao dvije države, šta konkretno možemo da uradimo, pogotovu u oblasti saobraćaja", istakao je Arslan.

Jedna od tema bila je i način na koji bi iskustvo i modeli upravljanja  lukama u Turskoj mogle da doprinesu efikasnijem radu i boljem poslovanju luke Bar.

Dogovoreno je da oba ministarstva formiraju radne grupe za različite sektore i da se sastanu u najkraćem mogućem roku kako bi se dogovorila detaljnija saradnja i mogućnost potpisivanja sporazuma. Riječ je o oblastima: pomorstvo, željeznički saobraćaj, kombinovani saobraćaj, intermodalnost itd.

Nurković je, između ostalog,  izrazio interesovanje za iskustva Turske  u oblasti razvoja željeznice. Što se tiče oblasti vazdušnog saobraćaja,  sagovornici su se složili da očekuju povećanje  obima, to jest protoka putnika između dvije države, a samim tim uticaće na  unaprjeđenje odnosa, ali i boljem ekonomskom razvoju zemalja.

“U narednom periodu znanje koje ćemo da podijelimo i odnose koje ćemo da unaprijedimo, unaprijedićemo kroz obostrana ulaganja. I nadam se da će obostrana investiciona ulaganja bilježiti samo rast”, istakao je Nurković.

Osim političke i ekonomske saradnje, doprinos ojačavanju i unaprjeđenju odnosa dvije države čini i to što u Turskoj žive građani porijeklom iz Crne Gore i građani Sandžaka, bošnjačke nacionalnosti, kao i značajan broj studenata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније