Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 11. 2017. 14:29   >>  16:30

SIMOVIĆ - AKDAG

Utrostručiti trgovinsku razmjenu CG i Turske

Sporazum o slobodnoj trgovini Crne Gore i Turske treba da bude liberalizovan a trgovinska razmjena dvije zemlje naredne četiri godine, utrostručena, ocijenili su potpredsjednici dvije Vlade Miulutin Simović i Redžep Akdag.

Na sastanku održanom u okviru IV sjednice Mješovite komisije za ekonomsku saradnju vlada Crne Gore i Republike Turske u Ankari bilo je riječi o turskim iskustvima u primjeni modela privatno-javnog partnerstva u realizaciji i finansiranju kapitalnih projekata od javnog interesa prije svega u zdravstvu, saobraćajnoj infrastrukturi i obrazovanju, itd.

"Potpredsjednici vlada Crne Gore i Republike Turske Milutin Simović i Redžep Akdag (Recep Akdağ) ocijenili su danas na sastanku u Ankari da je zajednički cilj dviju Vlada izmjena crnogorsko-turskog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa ciljem dalje njegove liberalizacije i stvaranja dodatnih preferencijala kao i podizanje nivoa godišnje trgovinske razmjene sa sadašnjih 75 miliona na 250 miliona dolara u naredne četiri godine", saopšteno je iz vlade.

Potpredsjednik Turske Vlade, kako je saopšteno, iskazao je spremnost da uputi poseban ekspertski tim koji bi tokom boravka u Crnoj Gori predstavio turske modele i iskustva.

"Simović se zahvalio vicepremijeru Akdagu na podršci koju je Turska pružala Crnoj Gori u procesu našeg pristupanja NATO-u, i istakao da je članstvo u Sjevernoatlanstkom savezu najveći strateški državni uspjeh Crne Gore od obnove državnosti, 2006. godine", navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali ministri saobraćaja i pomorstva, zdravlja i prosvjete Osman Nurković, Kenan Hrapović i Damir Šehović i savjetnik predsjednika Vlade za strane investicije Vladimir Beratović.

Dogovorili brzu izmjenu Sporazuma o slobodnoj trgovini

Simović je, u nastavku posjete Turskoj, razgovarao sa ministrom ekonomije Nihatom Zejbekčijem (Zeybekçi).

Simović je istakao dobru ekonomsku saradnju Crne Gore i Turske, uz iskazano uvjerenje da će sjednica Mješovite komisije za ekonomsku saradnju dvije Vlade, koja je u toku u Ankari, stvoriti uslove za realizaciju novih konkretnih projekata, za šta postoji puno dodatnog prostora.

Dogovorena je izmjena sporazuma o slobodnoj trgovini u najkraćem mogućem roku, kako bi se stvorile pretpostavke za brzu primjenu. U tom pravcu dogovoren je zajednički rad ekspertskih timova koji će definisati potrebne preferencijale.

Simović je istakao zadovoljstvo što i Crna Gora i Turska ekonomsku saradnju drže visoko na agendi bilaterlanih prioriteta, a rezultat takvog odnosa su već prisutne turske kompanije koje su prepoznale privredne i investicione potencijale Crne Gore.

Zejbeki je kazao da će se kroz intenzivne razgovore koje će dvije strane imati u naredna dva dana otvoriti prostor za realizaciju novih pozitivnih koraka u pravcu dodatnog unaprjeđenja ekonomske saradnje Turske i Crne Gore.

Na sastanku potpredsjednika crnogorske Vlade sa predsjednikom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Serdarom Čamom (Çam) učestvovao je i ministar prosvjete Damir Šehović.

Simović je, u ime Vlade, istakao iskrenu zahvalnost Čamu na realizovanim i planiranim aktivnostima i djelovanju Agencije u Crnoj Gori.

"Vlada Crne Gore visoko cijeni preko 260 razvojnih projekata u različitim sektorima, vrijednih oko 15 miliona eura, koje je TIKA, od otvaranja kancelarije 2007. godine realizovala u našoj zemlji, i dodatno ohrabruje dvadesetak projekata čija je realizacija u planu: podizanju infrastrukturnih sadržaja, u oblastima obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, podsticanja preduzetništva i drugim“, rekao je Simović. Dodao je da očekuje da će zajednički tim za pripremu projekta revitalizacije crnogorskog ribarstva, kao i nabavke opreme za kontrolu bezbjednosti hrane, koji je oformljen na prijedlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, efikasno i u kratkom roku pripremiti projekte.

Simović je istakao da su posebno važni oni projekti koji generišu nova radna mjesta, doprinose bržem razvoju sjevera, transferu znanja i iskustava i održivom, korišćenju prirodnih resursa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније