Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: M.L.B.

16. 11. 2017. 11:09   >>  19:51 8

IZVJEŠTAJ ZA 2017.

SB: CG ima najbrži rast u regionu

Ekonomski rast na Zapadnom Balkanu nastavljen je i 2017. godine, ali sporijim tempom nego 2016. Najbrže u regionu su rasli Crna Gora i Kosovo, navodi se u posljednjem ekonomskom izvještaju Svjetske banke za Zapadni Balkan. SB i ove godine očekuje snažan priliv stranih investicija u Crnoj Gori, ali i nastavak fiskalne konsolidacije.

U zemljama Zapadnog Balkana je, kako navodi SB, u prvoj polovini ove godine otvoreno 230.000 radnik mjesta, što je porast od 3,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i jednako je stanju prije izbijanja svjetske krize, 2008. godine.

Viši ekonomista Sanja Madžarević Šujster predstavljajući izvještaj SB, kazala je da je zapošljavanje dostiglo nivoe prije krize i siromaštvo je smanjeno.

"Zapošljavanje se vratilo na nivo prije krize, iako je nezaposlenost ostala visoka", kazala je Šujster. Navela je i da je pozitivna vijest  da je, ove godine, više od polovine radnih mjesta bilo otvoreno u privatnom sektoru. 

"Neto priliv stranih direktnih investicija povećan je u Crnoj Gori koja je predvodnik u regionu", kazala je Šujster. Kazala je i da je potrebno je stvoriti fiskalni prostor za podršku razvoju u regionu.

Podsjetila da je u Crnoj Gori u toku implementacija Fiskalne strategije kojom se želi zaustaviti rast duga kroz smanjenje deficita. 

"Proces fiskalne konsolidacije treba nastaviti i pozdravljamo napredak koji je ostvaren ove godine. U Crnoj Gori je zakonodavni okvir omogućio dodatno smanjenje nekvalitetnih kredita", kazala je predstavnica SB.

Pored toga SB, očekuje snažniji rast EU što bi trebalo da utiče na naš region.  

"Zbog pridruživanja EU, u regionu je važno zadržati foks na reforme, bez obzira na političke cikluse", zaključila je Šujster. 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније