Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

15. 11. 2017. 17:50   >>  17:20

OCJENA IZ MMF-a

Budžet usklađen sa Fiskalnom strategijom

Budžet Crne Gore za narednu godinu usklađen je sa Fiskalnom strategijom, a istovremeno je ostvaren odličan napredak kada su u pitanju reforme finansijskog sektora, kazao je šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Crnu Goru, Martin Petri.

Ministar finansija Darko Radunović i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, sastali su se danas sa misijom MMF-a koju predvodi Petri, koja boravi u našoj zemlji sa ciljem prikupljanja informacija koje su potrebne za pripremu redovne Misije po članu IV Statuta MMF-a.

"Na sastanku je bilo riječi o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na fiskalni i finansijski sektor, kao i o projekcijama za predstojeći period i izazovima na planu daljeg unapređenja ukupne ekonomske situacije u zemlji", saopšteno je iz CBCG.

Šef misije MMF-a, kako se navodi, iskazao je zadovoljstvo ostvarenim ekonomskim rastom Crne Gore u ovoj godini, dosadašnjim rezultatima fiskalne konsolidacije, kao i napretkom u segmentu finansijskog sistema.

"Budžet za narednu godinu usklađen je sa Fiskalnom strategijom, a istovremeno ste ostvarili odličan napredak kada su u pitanju reforme finansijskog sektora", istakao je g. Petri i dodao da će najveći izazov za Crnu Goru biti da se zadrži na ovom kursu. "Neophodno je nastaviti implementaciju mjera fiskalne konsolidacije do uspostavljanja pune održivosti i stabilnosti javnih finansija", istakao je šef Misije MMF-a.

Ministar Radunović potvrdio je da je neophodno istrajati sa implementacijom mjera fiskalne konsolidacije, uz paralelno sprovođenje reformi koje se odnose, prvenstveno, na penzioni i poreski sistem i finansiranje lokalnih samouoprava. Ministar se zahvalio predstavnicima MMF-a na dosadašnjoj, kao i najavljenoj podršci MMF-a u cilju uspješnog sprovođenja reformi u pomenutim oblastima.

Radunović je potvrdio da je neophodno istrajati sa implementacijom mjera fiskalne konsolidacije, uz paralelno sprovođenje reformi koje se odnose, prvenstveno, na penzioni i poreski sistem i finansiranje lokalnih samouoprava.

Žugić saopštio je da CBCG, kroz svoje aktivnosti, daje doprinos jačanju stabilnosti finansijskog, a time i ukupnog ekonomskog sistema. U tom pravcu, u kontinuitetu se sprovode aktivnosti na planu uvođenja najbolje bankarske prakse, snaženja supervizijsih kapaciteta i unapređenju regulatornog okvira kojim se uređuje bankarski sektor.

"Reforma legislative u ovom segmentu obezbijediće usaglašavanje domaće sa EU regulativom, ali i ojačati otpornost banaka i ukupnog realnog sektora na potencijalne rizike", saopštio je guverner Žugić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније