Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

14. 11. 2017. 10:52 >> 12:55
14

SIMOVIĆ PREDVIĐA

Nastaviće se ekonomski rast

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, ocijenio je da je Vlada Crne Gore odlučna da nastavi sa dinamičnim i održivim ekonomskim rastom i ostvarenjem vizije napretka ukupnog društva i unapređenjem kvaliteta života svih građana.

 

Simović je, na konferenciji za medije, na kojoj je predstavljen Predlog Zakona o Budžetu za 2018. godinu koji je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici, rekao da se budžet donosi nakon prve godine sprovođenja finansijske konsolidacije i ostvarenih ohrabrujućih rezultata na unapređenju stabilnosti finansijskog sektora, i ostvarenog značajnog rasta naše ekonomije.

“Ohrabreni ostvarenim, odlučni da nastavimo sa dinamičnim i održivim ekonomskim rastom i ostvarenjem vizije napretka ukupnog našeg društva i unapređenjem kvaliteta života svih građana. Ostvareni ekonomski rast po najvećoj stopi u regionu i među najvišim u Evropi, podsticaj je, ali i zadatak više i izazov više za narednu budžetsku godinu“, rekao je Simović.

Ekonomski razvoj kojem Crna Gor teži, kako je rekao, podrazumijeva diverzifikaciju ekonomije, promjenu njene strukture, otvaranje novih preduzeća, povećanje zaposlenosti, povećanje konkurentnosti po osnovu veće inovativnosti i jačanje izvoznih mogućnosti.

“Naš važan cilj i sve veća potreba je razvoj ljudskih resursa, unapređenje obrazovanja, uspostavljanje i promovisanje društva znanja, rast preduzetništva, podrška inovacijama i novim tehnologijama“, rekao je Simović.

On je saopštio da su ključni ciljevi budžeta za 2018. godinu jačanje stabilnosti javnih finansija, povećanja konkurentnosti i razvoja ekonomije, kontinuitet značajnih kapitalnih ulaganja, garantovanje socijalne sigurnosti građana, ravnomjerniji regionalni razvoj, unapređenja javne infrastrukture...

Kao ključne odrednice Budžeta u funkciji jačanja stabilnosti javnih finansija su rast izvornih prihoda, koji su prema porojekcijama za za narednu godinu veći su za 153,6 miliona eura ili 9,9 odsto. Projektovano je i smanjenje budžetskog deficita na na 116,2 miliona eura, odnosno 2,6%, što je umanjenje za 117,5 miliona eura, odnosno 50 odsto, u odnosu na planirani za 2017. Takođe, biće manja i potreba za zaduživanjem a 158,3 miliona ili za 35 odsto čime se stvaraju uslovi za smanjenje javnog duga u srednjem roku.

Ovim budžetom predviđena je još snažnija podrška zdravstvu koja će iznositi 205,3 miliona eura, odnosno 8,7 miliona eura ili 4,4% više, sa ciljem unapređenja nabavke ljekova i medicinskih sredstava, materijalnih troškova, liječenja van sistema javnog zdravstva i dr.

Ministar finansija Darko Radunović rekao je da je predloženi budžet refleksija mjera ekonomske politike usmjerenih na jačanje fiskalne stabilnosti, podršku konkurentnosti i razvoju, kao i pravedniju raspodjelu socijalnih fondova.

"Predlogom Zakona o budžetu za 2018. godinu predviđen je ukupni iznos primitaka i izdataka od 2,001 mlrd. eura ili 46% BDP. To je za 12 miliona eura manje u odnosu na rebalans za 2017. godinu i za pet miliona manje u odnosu na Zakon o budžetu za 2017. godinu“, saopštio je Radunović.

Pojasnio je da budžet karakteriše "brži rast prihoda nego rashoda, a time i smanjenje deficita, koji je projektovan na nivou od 116,23 miliona eura, odnosno 2,64 odsto BDP-a i u odnosu na planirani za 2017. godinu manji je za 117,53 miliona eura".

Radunović je, pored ostalog, kazao da je u narednoj godini planirano zaduživanje u visini do 295 miliona eura, od čega je 105 miliona eura namijenjeno za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda i finansiranje kapitalnog budžeta, dok je 190 miliona eura izdvojeno za potrebe izgradnje autoputa kod EXIM banke, naglasivši da se potreba za zaduživanjem značajno smanjila u odnosu na prethodne godine, budući da je 2016. godine zaduženje iznosilo 655,4 miliona eura, a 2017. prema planu budžeta iznosi 455 miliona eura.

"Predlog Zakona o budžetu za 2018. godinu, predstavlja izraz mjera ekonomske politike usmjerenih na jačanje fiskalne stabilnosti sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije; podršku konkurentnosti i razvoju, kao i pravedniju raspodjelu socijalnih fondova u cilju obezbjeđenja održivog rasta ekonomije koji je u funkciji daljeg unapređenja životnog standarda građana", zaključio je ministar Radunović.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније