Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

12. 11. 2017. 12:54   >>  12:22

PODACI ZA 8 MJESECI

Suša smanjila proizvodnju HE

Proizvodni učinak crnogorskih hidroelektrana u osam mjeseci manji je između 40 i 50 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, usljed nezapamćene suše s kraja prošle i tokom ove godine, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom, Darko Krivokapić, kazao je da su skromni rezultati hidroenergetskih objekata EPCG još drastičniji ukoliko se uporede sa projektovanim vrijednostima za taj period godine.

“Suša je jedini faktor koji je uticao na manju proizvodnju naših hidroelektrana, jer je i pored redovnih godišnjih i kapitalnih remonata njihova spremnost bila maksimalna. Jedan od pokazatelja sušne godine je i činjenica da je za osam mjeseci na slivnom području rijeke Zete ukupno palo 687 litara po metru kvadratnom (lit/m2) vodenog taloga, što je 62 odsto od prosječne količine padavina”, rekao je Krivokapić listu Elektroprivreda.

U istom periodu prošle godine ukupno je, kako je dodao, palo 1,2 hiljade lit/m2.

“Izraženo u fizičkim pokazateljima, za osam mjeseci hidroelektrana (HE) Perućica proizvela je oko 295 gigavat sati (GWh) električne energije ili 42 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je u istom periodu HE Piva sistemu isporučila oko 257 GWh, 50 odsto manje u odnosu na uporedni period”, naveo je Krivokapić.

Podaci su još lošiji za sedmi mjesec kada je HE Perućica proizvela oko sedam GWh električne energije, čak 73 odsto manje od planiranog, a HE Piva oko 20 GWh ili 68,5 odsto manje od bilansom projektovanih količina energije.

“HE Perućica je u avgustu bila van pogona zbog redovnog godišnjeg remonta opreme i postrojenja, dok je proizvodni učinak Pive od blizu 39 GWh električne energije bio 44 odsto manji od planiranog za taj mjesec”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, manjak padavina redukuje proizvodne rezultate hidroelektrana, ali se to nije i neće odraziti na snabdijevanje kupaca.

“Nedostaci se obezbjeđuju iz uvoza i vjetroelektrana, a okosnicu čini proizvodnja Termoelektrane (TE) Pljevlja koja je za osam mjeseci proizvela 765,5 GWh, 14 odsto više od proizvodnje tokom prošle godine”, precizirao je Krivokapić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније