Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

10. 11. 2017. 23:17 >> 22:49

ŽUGIĆ OCIJENIO

Kontinuirano poboljšanje finansijskog sistema

Finansijski sistem u Crnoj Gori kontinutirano se poboljšava, a nivo nekvalitetnih kredita smanjuje i trenutno iznosi 7,4 odsto, saopšteno je na sastanku predstavnike Centralne banke (CBCG) sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kako je saopšteno iz CBCG-a, guverner Radoje Žugić sastao se danas sa misijom MMF-a koju predvodi šef misije za Crnu Goru Martin Petri, a koja u našoj zemlji boravi u cilju prikupljanja informacija koje su potrebne za pripremu redovne Misije po članu IV Statuta MMF-a. 

Žugić je, kako se navodi, upoznao predstavnike MMF-a sa najnovijim indikatorima bankarskog sektora, koji potvrđuju kontinuirano poboljšanje finansijskog sistema u Crnoj Gori.

Žugić je kazao da, dok kategorije aktive, kapitala, kredita i depozita bilježe rast, nivo nekvalitetnih kredita se kontinuirano smanjuje i trenutno iznosi 7,4 odsto.

"Kroz intenziviranje aktivnosti na planu implementacije izmjena i dopuna Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju, nivo nekvalitetnih kredita smanjen je u iznosu većem od deset miliona eura. Uz to, makroekonomski trendovi zabilježeni tokom ove godine, kao i rezultati fiskalne konsolidacije, su pozitivni i ohrabrujući“, istakao je guverner. 

Kako se navodi u saopštenju, što se tiče aktivnosti CBCG, one su trenutno dominantno usmjerene ka unaprjeđenju regulatornog okvira kojim se uređuje bankarski sektor, što će obezbijediti usaglašavanje domaće sa regulativom Evropske unije, ali i ojačati otpornost banaka i ukupnog realnog sektora na potencijalne rizike.

Delegacija MMF-a boravi u Crnoj Gori do 15. novembra, kada će okvirno biti definisan opseg tema za predstojeću Misiju, u skladu sa članom IV.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније