Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

09. 11. 2017. 19:22   >>  19:14

KONFERENCIJA U TIRANI

Koordinirati monetarnu i fiskalnu politiku

Koordinacija monetarne i fiskalne politike neophodna je za adekvatan odgovor na izazove sa kojima se suočava region, a finansijska stabilnost je preduslov za ekonomski rast i razvoj, ocijenjeno je na međunarodnoj konferenciji u Tirani.

Na konferenciji pod nazivom „Razvoj bankarstva i infrastruktura finansijskog tržišta“, koju organizuju Banka Albanije i Univerzitet iz Oksforda, učestvuje i guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić.

Kako je saopšteno iz CBCG, konferencijaje okupila guvernere i druge predstavnike centralnih banaka regiona, visoke zvaničnikeMMF-a i Svjetske banke, kao i brojne stručnjake iz oblasti monetarne i ekonomske politike. 

"Učesnici su diskutovali o domaćim i međunarodnim rizicima za stabilnost bankarskog sistema, sa fokusom na zemlje Jugoistočne Evrope, kao i o izazovima koji ti rizici predstavljaju za centralne banke“, kaže se u saopštenju.

Razmijenjena su, kako se navodi, i iskustva o načinima prevazilaženja tih izazova, kao i o politikama koje pojedinačne zemlje sprovode u pravcu jačanja finansijske stabilnosti. 

Na konferenciji je bilo riječi i makroekonomskim trendovima u zemljama Jugoistočne Evrope, kao i o njihovom odnosu sa Evropskom unijom. 

Žugić je, govoreći u okviru Panela guvernera, istakao da CBCG posvećuje posebnu pažnju jačanju regulatornog okvira kojim se uređuje bankarsko poslovanje, sa ciljem usaglašavanja crnogorskog zakonodavstva iz te oblasti sa važećim evropskim direktivama. 

"Ciljevi koji će se postići reformom bankarskih zakona ogledaju se, prvenstveno, u daljem jačanju stabilnosti i razvoju finansijskog sistema“, kazao je on.

Time se, kako je naveo, stvaraju uslovi da Crna Gora ispuni zahtjeve iz pregovaračkog procesa.

"Ali i da ojača otpornost banaka, kao i realnog sektora, na potencijalne rizike kojima je Crna Gora, kao mala i otvorena ekonomija, izložena“, istakao je Žugić. 

On je, kako je saopšteno, prezentovao učesnicima konferencije najvažnije parametre koji karakterišu bankarski sistem u Crnoj Gori, i predstavio najznačajnije aktivnosti CBCG na polju finansijske edukacije i inkluzije.

Navodi se da su, od međunarodnih institucija, potvrđeni pozitivni trendovi u finansijskom sektoru, a posebno je istaknuto snažno smanjivanje nivoa loših kredita, visok nivo likvidnosti bankarskog sektora, kao i solventnosti koji prekoračuje zakonski minimum.

"Na konferenciji je zaključeno da je, za adekvatan odgovor na izazove sa kojima se suočava region, neophodna koordinacija monetarne i fiskalne politike, kao i da je finansijska stabilnost preduslov za ekonomski rast i razvoj“, kaže se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније