Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

09. 11. 2017. 18:56 >> 18:27

NIKŠIĆ

Otvoreno prvo Savjetovalište za potrošače

Savjetovalište za zaštitu prava potrošača, prvo u Crnoj Gori, otvoreno je u Nikšiću u prostorijama Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis, čijim formiranjem će biti omogućeno njihovo kvalitetnije i efikasnije informisanje.

Generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović, kazao je da će formiranjem Savjetovališta biti omogućeno kvalitetnije i efikasnije informisanje potrošača, savjetovanje i rješavanje potrošačkih problema kroz zajedničko djelovanje nadležnih službi na lokalnom i državnom nivou.

“Nakon neophodnih priprema, možemo konačno da kažemo da Crna Gora ima prvo Savjetovalište za zaštitu potrošača, koje je koncipirano na moderan način, uz primjenu najboljih iskustava iz prakse država Evropske unije (EU)”, ocijenio je Rabrenović.

Prema njegovim riječima, na taj način prevazićiće se poteškoće koje su imale druge države u regionu i omogućiti potrošačima da koriste sve povoljnosti koje im garantuju propisi i Zakon.

U Savjetodavnoj službi, kako je naveo, radiće zaposleni u Tehnopolisu, a riječ je o pravnicima sa iskustvom koji su u Ministarstvu ekonomije prošli dodatnu obuku, a koja se odnosi i na pisanje prigovora, način reagovanja u određenoj situaciji, kao i kojoj nadležnoj instanci se obratiti. 

“Mislim da će potrošači biti veoma zadovoljni i adekvatno zaštićeni. Svi potrošaći iz Crne Gore moći će da dođu, pitaju za savjet, pomoć i na koji način da zaštite svoja određena prava ukoliko smatraju da su narušena, kao i da se obrate elektronskim putem, upute prigovor na sajt ili na drugi način”, rekao je Rabrenović.

On je kazao da kroz otvaranje Savjetovališta, koje će raditi svakim radnim danom do 15 sati, namjeravaju da edukuju potrošače i šire informacije.

”U rad Savjetovališta biće uključene i nadležne insekcije i službe, a iz Ministarstva ekonomije bićemo svakodnevno u kontaktu sa zaposlenima i konkretno pružati pomoć za neka komplikovanija prava”, najavio je Rabrenović.

Kao ključan problem Rabrenović je naveo inertnost, neaktivnost potrošača, kojima je sada omogućeno da sami direktno traže pomoć. 

“Potrošači će od danas imati mjesto gdje se mogu obratiti za svoja prava, gdje će biti sve informacije o dešavanjima u toj oblasti u Crnoj Gori, regionu, svijetu, a odnose se na nove propise, zakone ili druge relevantne odluke u državi i EU. Tako će odmah moći biti obaviješteni o izmjenama u toj oblasti”, rekao je Rabrenović.

On je dodao da će na osnovu rada Savjetovališta nakon šest mjeseci moći da urade neophodnu analizu, na osnovu koje će se raditi dalje izmjene Zakona o zaštiti potrošača.

“Imaćemo konkretne probleme potrošača u praksi i moći ćemo ih prenijeti u pravnu normu kako bi riješili eventualne nejasnoće”, rekao je Rabrenović i najavio da će nakon Nikšića biti stvorene mogućnosti za otvaranje savjetovališta i na sjeveru i jugu države, kao i Podgorici.

Osnivanje Savjetovališta predviđeno je Zakonom o zaštiti potrošača i Planom aktivnosti na podizanju nivoa zaštite potrošača u jedinicama lokalne samouprave.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније