Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

07. 11. 2017. 17:57 >> 17:26

DAMEN I ADRIATIC MARINAS

Preuzeće Brodogradilište do kraja godine

Konzorcijum koji čine renomirana holandska brodogradilišna kompanija Damen i Adriatic Marinas koji upravlja Porto Montenegrom iz Tivta, trebalo bi da do kraja godine preuzmu Jadransko brodogradilište Bijela, saznaje Radio Jadran.

Vlasnici tivatske marine i njihovi partneri iz Holandije dobili su za 2,65 miliona eura i svu imovinu u koncesionom krugu, osim upravne zgrade, kao i opremu koja je usko vezana za te objekte.

Adriatic Marinas i Damen su jedini dostavili ponudu za dodjelu koncesije za 30-ogodišnje privredno korišćenje Luke Bijela, uz minimalno ulaganje od 20 miliona eura. Planiraju da se bave remontom jahti i megajahti.

Međutim, prema saznanjima Radija Jadran, koncesija im još nije dodijeljena.

Riječ je o prostoru u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108 hiljada kvadrata. Površina pod objektima zahvata nešto više od 25 hiljada metara kvadratnih.

Premijer Duško Marković ranije je kazao da je procedura završena u Privrednom sudu. U toku su završni pregovori oko tendera za dobijanje koncesije koja treba da obezbijedi početak rada jedne nove kompanije koja će služiti za remont i izgradnju jahti.

"To je investicija koja treba u naredne tri godine da iznosi oko 20 miliona eura i da obezbijedi nova zapošljavanja za ljude iz ovog kraja”, naveo je Marković.

Konzorcijum je ponudu dostavio početkom prošle godine, ali se čekao ishod stečaja u Brodogradilištu, odnosno trebalo je prvo da kupe imovinu, a dodatan problem predstavlja i grit koji je još u Bijeloj.

Stečaj u Brodogradilište je uveden polovinom 2015. godine i do sada je prodajom imovine, najviše zahvaljujići prodaji velikog i malog doka, namireno preko 70 odsto potraživanja.

Objavljeno je više javnih poziva za prodaju dijela imovine Brodogradilišta, a na posljednjem prodat je vozni park najpovoljnijem ponuđaču, firmi Autoprevoz “Bajović” iz Nikšića za 107,53 hiljade eura.

U Brodogradilištu je trenutno 'aktivno' 25 radnika, koji brinu o preostaloj opremi, ali i tri broda koji su godinama na vezu. Mjesečno primaju minimalac od 193 eura, dok su ostali na Birou rada, ili u penziji, odnosno raskinuli ugovor uz otpremnine.

Nakon što je uveden stečaj u Brodogradilištu, posljednji remontovani brod koji je napustio Bijelu je Školski brod Jadran.

Na vezovima su još četiri, odnosno Sabrina u vlasništvu kompanije Neksan iz Nikšića, Evropa 92, brodovlasnika sa Malte, tanker Boka Wave pomorske agencije “Marko Balić” i motorna barkasa Explorer, čiji je vlasnik Regionalni centar za podvodna istraživanja iz Bijele.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније