Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B [ Mina business ]

07. 11. 2017. 16:03 >> 15:32
1

POSLOVNI FORUM

Unaprijediti saradnju sa Slovenijom

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore i Slovenije, uključujući i usluge, u prošloj godini iznosila je 140 miliona eura, pri čemu postoji veliki neiskorišćeni potencijal za produbljivanje saradnje, saopšteno je na poslovnom forumu dvije države održanom u Privrednoj komori (PKCG).

Ministar za privredni razvoj i tehnologije Slovenije, Zdravko Počivalšek, kazao je da je ekonomska saradnja dvije države dobra, pri čemu postoji neiskorišćeni potencijal, dok se za produbljivanje saradnje moraju iskoristiti sve prilike koje se pružaju.

„Naša trgovinska razmjena u prošloj godini bila je oko 140 miliona eura, pri čemu je robna iznosila 97 miliona, a razmjena usluga 38 miliona. Smatramo da se te brojke mogu znatno unaprijediti“, rekao je Počivalšek na poslovnom forumu.

On je naveo da u Crnoj Gori posluje 50 slovenačkih preduzeća i da će slovenačka Vlada ponuditi Crnoj Gori jaku tehničku, ekonomsku i političku podršku kod ulaska u Evropsku uniju (EU).

„Optimistični su podaci i o direktnim stranim investicijama. Naša preduzeća su do prošle godine u Crnu Goru uložila 173 miliona EUR, što je deset odsto više u odnosu na godinu ranije“, precizirao je Počivalšek.

On je dodao da žele više crnogorskih investicija u Sloveniju. „Imamo dobru saradnju na turističkom polju, gdje je došlo više Slovenaca. Takođe, u Sloveniju je prošle godine došlo 9,6 hiljada crnogorskih turista koji su napravili 21,9 hiljada noćenja“, precizirao je Počivalšek.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić ocijenila je da dvije zemlje imaju dobru saradnju, ali da ima puno prostora za njeno unaprijeđenje, posebno investiranje slovenačkih kompanija u Crnoj Gori.

„Vjerujem da ta strateška partnerstva mogu biti u turizmu, poljoprivredi, drvopreradi, primjeni određenih koncesionih modela koje je Slovenija već realizovala, saradnji u oblasti energetike i razvoja malih i srednjih preduzeća“, rekla je Sekulić.

Prema njenim riječima, dobro je da se političko-prijateljski odnosi prenesu i na ekonomski prijateljske odnose, kao i da se to vidi bolje u narednom periodu kroz neke ekonomske pokazatelje.

„Danas postoji dobra prilika da bilateralnim sastancima pokrenemo neke inicijative“, smatra Sekulić.

Slovenija je, kako je dodala, zemlja koja je dostigla visok stepen razvoja privrede, malih i srednjih preduzeća, izvozi preko 80 odsto onoga što proizvede, a preko 80 odsto tog izvoza je u zemlje EU.

Potpredsjednik Gospodarske zbornice Slovenije za područje internacionalizacije, Iztok Krivec, kazao je da su posljednje tri godine njihovi privredni susreti učestali i da se nada da će se povećati međusoban obim trgovine.

„EU ostaje naš glavni partner i to je naše unutrašnje tržište, a zapadni Balkan, i time i Cran Gora, naše prirodno tržište. Lične i poslovne veze tu su neraskidive. Mnoge slovenačke kompanije trguju sa Crnom Gorom i tu investiraju“, dodao je Krivec.

Na poslovnom forumu, kako je dodao, je 25 preduzeća koja žele da potraže i ispitaju nove prilike.

Potpredsjednik PKCG, Ivan Saveljić, kazao je da su Crna Gora i Slovenija tokom devet mjeseci ove godine razmijenili robu u iznosu od 53,8 miliona EUR, što predstavlja rast od 14,6 odsto u odnosu na prethodni period.

„Izvoz je iznosio 13,5 milona EUR, što je rast od 27 odsto“, dodao je Saveljić.

On je podsjetio da je od januara do septembra u Crnoj Gori boravilo 14,3 hiljade turista iz Slovenije sa oko 50 hiljada noćenja.

„Ukupan ostvareni priliv investicija od 2006. godine do septembra ove godine iznosio je 330,4 miliona EUR“, kazao je Saveljić.

On je zaključio da ekonomska bilateralna saradnja dvije zemlje ima odlične osnove, kao i značajan potencijal za razvoj, posebno u oblastima poljoprivrede, prehrambene industrije, energetike, zaštite životne sredine i turizma.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније