Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

07. 11. 2017. 07:55 >> 07:23

SAOPŠTENO IZ VLADE

Od akcize na cigarete 46 miliona eura

Prihod od akciza na cigarete, zaključno sa oktobrom, iznosio je 46,2 miliona eura, što je pet miliona, odnosno blizu 12 odsto više nego prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"To pokazuje da se avgustovsko povećanje akcizne stope pozitivno odrazilo", kazali su Pobjedi iz ministarstva.

Cigarete su u avgustu poskupile do 40 centi po paklici zbog Vladine odluke da poveća akcize na cigarete sa 24 na 30 eura na hiljadu komada.

Ta akciza važi do kraja ove godine, nakon čega se povećava na 40 eura na hiljadu komada, što bi po grubim procjenama trebalo da bude poskupljenje do 40, odnosno 50 centi po paklici.

Iz Ministarstva finansija su objasnili da je od avgusta, zaključno sa oktobrom, nakon primjene nove akcizne stope, povećanje prihoda bilo preko 14 odsto.

"Ukoliko analiziramo strukturu naplate po periodima u kojima su važile stare ili nove stope izvodi se zaključak da su nove stope imale pozitivan efekat na rast budžetskih prihoda. U periodu od januara do kraja jula prihod je bio 28,2 miliona eura, ili 10,2 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine", kazali su iz ministarstva.

U periodu od avgusta do kraja oktobra, od kada se primjenjuje nova stopa, naplaćeno je 18 miliona eura, što je 2,3 miliona, ili 14,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

"Ti podaci ukazuju da će do kraja godine biti ostvareni planirani prihodi od akciza po osnovu povećanja stopa", ocijenili su iz ministarstva.

Fiskalnom strategijom predviđeno je da će efekat od povećanja akciza u odnosu na prošlu biti povećanje budžetskog prihoda po tom osnovu za 17,8 miliona eura.

"Uvođenjem novih stopa i kroz obezbijeđenje najmanje istog obima prodaje, očekuje se ostvarenje te procjen", dodali su iz ministarstva.

Iz Ministarsva su saopštili da obračun akcize nastaje u roku od 60 dana od preuzimanja markice i može da nastane i prije puštanja proizvedenih cigareta u promet.

"Zbog toga Uprava carina ne obezbijeđuje podatke o mjesečnom prometu, već su za nju relevantni podaci o izdatim akciznim markicama", objasnili su iz ministarstva.

Iz Ministarstva su rekli da će svi nadležni za borbu protiv sive ekonomije preduzimati energične mjere.

"Vlada je usvojila strategiju za suzbijanje nelegalne trgovine duvanskim proizvodima, pa će svi organi koji su njome zaduženi da preduzimaju aktivnosti biti u obavezi da postupaju na efikasan način sa ciljem da se sa tržišta eliminišu nelegalni duvanski proizvodi", kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da se pouzdano ne može reći koliki je procenat sive ekonomije na tržištu cigareta, jer do sada nije urađena analiza kompetentne institucije.

"Zato nije cjelishodno konkretno govoriti o procentu sive ekonomije u ovoj oblasti. Prisustvo sivog tržišta je svakako izvjesno, zbog čega će svi nadležni koristiti energične mjere koje im stoje na raspolaganju u borbi protiv nelegalnog poslovanja u ovoj oblasti", zaključili su iz ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније