Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

04. 11. 2017. 07:55 >> 07:27

FORMIRA GARANTNI FOND

IRF će podržati biznis i bez kolaterala

Investiciono razvojni fond (IRF) planira uvođenje garantnog fonda, koji će biti namijenjen onima koji imaju održive projekte, ali nemaju kolateral, kao i mikrokreditiranja, čiji je cilj da se podrže građani iz nerazvijenih regija.

Predsjednik odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević, kazao je Pobjedi da je kolateral jedan od problema sa kojim se suočavaju početnici u biznisu.

"Garantni fond je namijenjen onima koji imaju održive projekte, a nemaju kolaterala da bi ušli u biznis. Uvođenjem garantnog fonda, IRF će stvoriti još jedan mehanizam koji će motivisati potencijalne preduzetnike da se lakše odluče za sopstveni biznis i na taj način riješe egzistencijalno pitanje, otvore nova radna mjesta i sebi i drugima i postanu ekonomski nezavisni", rekao je Vukčević.

Cilj mikrokreditiranja je, kako je dodao, da se podrže građani iz nerazvijenih regija, u statusu socijalnog staranja i oni koji ne mogu da dobiju kredite od drugih finansijskih institucija.

Vukčević je precizirao da je Vlada odlučna da obezbijedi neophodne uslove kako bi se što veći broj građana opredijelio da 'uzme stvar u svoje ruke' i riješi zaposlenje otvaranjem svog preduzeća, pa će obezbijediti potrebna sredstva za početak rada garantnog fonda.

"On je namijenjen svima koji imaju održive projekte, a nemaju dovoljno kolaterala koji je zakonom predviđen, omogućićemo da kroz šemu garantnog fonda realizuju svoje biznis ideje. Ovaj instrument je namijenjen mladima, ženama, nezaposlenim visokoškolcima, individualnim poljoprivrednim proizvođačima, tehnološkim viškovima i preduzetnicima koji imaju održivu i profitabilnu ideju", precizirao je Vukčević.

Izdavanjem garancija stvoriće se preduslovi za lakši pristup kreditnim sredstvima i na taj način motivisati potencijalni, ali i postojeći preduzetnici da ulažu u biznis.

IRF planira da, kako je kazao, posveti posebnu pažnju socijalnom preduzetništvu, razvoju start-up biznisa i uopšte jačanju preduzetničkih kapaciteta.

"Cilj je da se što efikasnije podrže građani koji su u statusu socijalnog staranja i nijesu u mogućnosti da obezbijede kredite kod drugih finansijskih institucija. U pitanju je novi instrument finansijske podrške koji se odnosi na odobravanje mikrokredita koji su, prije svega, u funkciji samozapošljavanja i jačanja malog biznisa. To će biti instrument koji će doprinijeti borbi protiv siromaštva", poručio je Vukčević.

U cilju uvođenja mikrokredita, IRF je početkom ove godine počeo pregovore sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope za 30 miliona eura koje bi proslijeđivala preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima.

"Namjena je da se ovim sredstvima podržavaju krediti do 50 hiljada eura i to za finansiranje klijenata u ekonomski nerazvijenim regionima, kao i za ekonomski ugrožene grupe građana poput tehnoloških viškova iz procesa tranzicije, svršenih visokoškolaca, žena i početnika u biznisu, te malih poljoprivrednih proizvođača", rekao je Vukčević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније