Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R.

03. 11. 2017. 18:21 >> 17:55

PANEL U BUDVI

Ulaganje u inovativnost podiže produktivnost

Ulaganje u inovativnost podiže produktivnost i konkurentnost privrede, poručeno je sa panela „Konkurentnost i inovacije“ koji je danas održan u Bečićima, u okviru Konferencije o ekonomiji – Montenegro 2017.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je podsticanje privrede da više ulaže u sektor nauke i razvoja, kao i jačanje uloge instituta u oblasti istraživanja i razvoja, od velikog značaja za ekonomski razvoj zemlje.

Ona je istakla da inovativnost i produktivnost ne isključuju jedno drugo, već naprotiv.

„Inovativnost je neophodna da bismo došli do produktivnosti. Ulaganjem u inovativnost privrednici mogu da prodignu svoju produktivnosti, a samim tim i svoju konkurentnost“, kazala je Sekulić.

Ona je dodala da se Ministarstvo ekonomije, zajedno sa Privrednom komorom Crne Gore (PKCG) i Investiciono-razvojnim fondom (IRF), bavi tom temom, ali da je, za sada, nizak nivo interesovanja privrede za tu oblast.

„Uloga instituta je zapostavljena. Nažalost, više se bave komercijalnim aktivnostima, nego naučnim. Naša je obaveza da opteretimo insititute onim što podrazumijeva istraživanje, jer jedino tako možemo da podstaknemo našu misiju da se i univerziteti više bave naukom“, poručila je Sekulić.

Prema njenim riječima, Crna Gora se decenijama bavila time kako da njena privreda preživi, „i baveći se preživaljavanjem, zanemarili smo koliko je važno ulagati u inovacije i razvoj, koje danas nisu pitanje napretka, već opstanka“.

„Naša velika društvena, sada akcionarska preduzeća u većinskom vladsništvu države, ali i ona privatna, su u međuvremenu potpuno rasformirala sektore koji su se bavili istraživanjem i razvojem. Mi govorimo o velikim razvojnim projektima za koje je dokumentacija rađena prije 40 godina, i onda se pitamo zašto nemamo investitore“, kazala je Sekulić.

Ona je dodala da „zanemarujući tu komponentu poslovanja, zanemarili smo da samo na taj način možemo pratiti dinamiku razvoja i investicija“.

Ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je da je poznato i naučno dokazano da su zemlje koje više ulažu u istraživanje i razvoj ekonomski razvijenije.

„Stopa nezaposlenosti znatno je manja u tim zemljama. Statistika rađena na nivou 28 zemalja EU u periodu od deset godina pokazuje da povećanje ulaganja u ovoj oblasti za jedan odsto utiče na porast BDP-a za 2,2 odsto“, kazala je Damjanović.

Govoreći o benefitima ulaganja u istaživanje i razvoj, kako je dodala, treba razlikovati privatni i društveni povraćaj.

„Firme koje ulažu u istraživanje imaju povećanu prodaju za 10-15 odsto, dok statistika kaže da društveni povraćaj, koji je teže mjeriti, može biti 100 odsto i više. Kada je Crna Gora u pitanju, ulaganje u nauku i istraživanje je na oko 0,4 odsto BDP-a, što je oko deset puta manje od EU cilja“, navela je Damjanović.

On je dodala da i privatni sektor u Crnoj Gori vrlo malo ulaže u istraživanje i nauku, i da to treba promijeniti

Na današnjem panelu učestvovali su i profesor Univerziteta u Beogradu Velimir Radmilović, naučnik iz crnogorske dijaspore SAD Dušan Petranović i naučnica iz crnogorske dijaspore u Njemačkoj Adisa Lehmann.

Tema ovogodišnje Konferencije o ekonomiji, koju organizuje Privredna komora Crne Gore (PKCG) i Ministarstvo nauke, bila je „Izazovi na putu ka Evropskoj uniji“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније