Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Vijesti, Objavila: J.B.Č. ]

01. 11. 2017. 09:25 >> 08:53
4

BUDŽET NA 2018.

Državnoj kasi fali 295 miliona eura

Državna kasa naredne godine biće "teška" 1,99 milijardi eura na koliko su ukupno projektovani primici budžeta, što je na nivou ovogodišnjih od dvije milijarde eura, pišu Vijesti.

Izvorni prihodi su planirani na 1,698 milijardi eura, dok će ostatak novca od 295,59 miliona, koliko nedostaje za pokriće svih troškova, država obezbijediti pozajmicama i kreditima, kazali su Vijestima izvori u Vladi.

Predlog najvažnijeg ekonomskog akta za narednu godinu, u utorak je bio na dnevnom redu Vladine Komisije za ekonomsku politiku (KEP), ali nije razmatran zbog odustva ministra finansija Darka Rađunovića. Predlog bi do 15. novembra trebalo da bude dostavljen Skupštini.

Za pokriće svih troškova u ovoj godini nedostaje oko 455 miliona eura, dok će naredne faliti manje novca, jer će, kako je objašnjeno, Vlada nastaviti da primjenjuje mjere iz sanacionog plana, usvojene krajem prošle godine.

Te mjere od 1. januara naredne godine uključuju povećanje opšte stope poreza na dodatu vrijednost sa 19 na 21 odsto, kao i novo povećanje akciza na cigarete. Manje će se novca pozajmiti jer je Vlada već povećala akcize na mineralna ulja i cigarete i smanjila plate u javnom sektoru.

Izvorni prihodi budžeta koji su planirani u narednoj godini na 1,69 milijardi eura veći su oko 140 miliona u odnosu na ovogodišnje, koji su projektovani na 1,55 milijardi.

Deficit budžeta u narednoj godini planiran je na 115 miliona eura i niži je u odnosu na ovogodišnji, koji je predviđen na iznos od 233,7 miliona eura.

Na otplatu duga u narednoj godini potrošiće se oko 179,6 miliona eura, što je oko 40 miliona manje u odnosu na ovogodišnjih 220,4 miliona.

Tekući budžet za narednu godinu planiran je na 856,21 milion eura, budžet fondova 663,35 miliona, a transakcije i finansiranja na 179,66 miliona.

Kapitalni budžet u narednoj godini planiran je na 294,54 miliona eura i viši je u odnosu na ovogodišnji, koji je projektovan na 283,4 miliona.

Prema planu Vlada će u narednoj godini potpisati kreditne aranžmane u vrijednosti od 155,6 miliona eura, daće 20 miliona eura garancija Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) za kredit iz kojeg će se finansira izgradnja podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore, dok će otplata duga i obaveza iz prethodnog perioda koštati 105 miliona eura.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније