Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

29. 10. 2017. 21:13 >> 20:41

DIREKTOR JUGOPETROLA

Značajan potencijal CG u energetici

Crna Gora ima značajan potencijal za razvoj u širem energetskom sektoru, posebno u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, ocijenio je izvršni direktor Jugopetrola, Antonis Semelides, i dodao da je cilj kompanije da u tome aktivno učetstvuje.

“Naš cilj je da ocijenimo taj potencijal i aktivno učestvujemo, eventualno putem saradnje sa ostalim lokalnim kompanijama”, kazao je Semelides u intervjuu agenciji Mina-business.

On je naveo da u Jugopetrolu, koji 15 godina posluje u okviru Hellenic Petroleum grupe, vjeruju da Crna Gora ima značajan potencijal za rast i mogućnosti za razvoj.

“Želimo da budemo dio šireg energetskog sektora Crne Gore i imamo značajnu ulogu u tom procesu. Mi smo strateški investitor u Crnoj Gori, i kao takvi, naši planovi su da učvrstimo poziciju u zemlji i da se dalje razvijamo”, rekao je Semelides.

On je saopštio da će u kompaniji ponovo razmotriti poslovnu politiku u oblasti prodaje i marketinga u cilju uvođenja visokokvalitetnih i priznatih goriva iz njihovih najsavremenijih rafinerija u Grčkoj.

“Naša ponuda će uključiti novi i širi spektar maziva kroz maloprodajnu i komercijalnu mrežu, dok će paleta usluga i proizvoda koju nudimo na benzinskim pumpama biti proširena. Dalje proširenje naše mreže širom zemlje putem planskog sticanja postojećih pumpi ili grinfild razvoja, takođe je važno”, kazao je Semelides.

On je naveo da su u Jugopetrolu veoma zadovoljni postignutim rezultatima, imajući u vidu da su ispunjeni finansijski i operativni ciljevi.

“Planirani razvoj kompanije, kroz kontinuirani program ulaganja, preseljenje iz Kotora u Podgoricu i restrukturiranje radne snage, uspješno se obavlja. Utvrđeni su glavni poslovni i razvojni ciljevi za blisku budućnost i već radimo na njihovoj implementaciji”, rekao je Semelides.

U Jugopetrolu su, kako je dodao, sigurni da će i ove godine nastaviti s postizanjem uspješnih rezultata, kao i posljednjih godina.

Semelides je saopštio da crnogorsko tržište raste i da je u posljednjih nekoliko godina zabilježeno povećanje broja benzinskih pumpi u zemlji.

“U Crnoj Gori su, iako je mala zemlja, prisutne četiri međunarodne naftne kompanije i nadmeću se na tržištu, kao inekoliko manjih, lokalnih naftnih firmi”, naveo je Semelides.

On je rekao da goriva koja se distribuiraju u Crnoj Gori moraju da ispune nove evropske standarde, dok se izgradnja i poslovanje benzinskih pumpi moraju uskladiti sa relevantnim evropskim zakonodavstvom u oblasti bezbjednosti i životne sredine.

“Generalno, postoji veliko znanje i stručnost u zemlji vezano za naftnu industriju”, ocijenio je Semelides.

On smatra da je najveći “izazov” za kompaniju koja je lider u zemlji, nesumnjivo biti zadovoljan postignutim.

“Nema mjesta za opuštanje, u uvjerenju da je dovoljno postignuto, jer će ubrzo potom neka druga kompanija početi da stiče prednost. Naime, ako druge kompanije žele da uvećaju tržišni udio, nastojaće da ga preotmu od lidera”, objasnio je Semelides.

On smatra da tržišni lider treba kontinuirano da se trudi da bude korak ispred konkurencije, tako što će biti inovator, koristiti modernu tehnologiju i nuditi najbolje proizvode i usluge na tržištu.

Semelides je saopštio da je Hellenic Petroleum poslednjih godine, naročito u Grčkoj, proširio aktivnosti van granica prerade nafte, trgovine naftnim proizvodima i maloprodaje, zalazeći u širi energetski sektor.

“Grupa je uključena u distribuciju prirodnog gasa kroz gasovode koji povezuju više zemalja u jugoistočnoj Evropi, skladištenje tečnog prirodnog gasa i proizvodnju električne energije iz prirodnog gasa i obnovljivih izvora, kao što su vjetroelektrane i fotonaponski paneli”, rekao je Semelides.

On je kazao da Hellenic Petroleum posluje u šest zemalja Balkana i jugoistočne Evrope, kao i da je crnogorsko tržište najmanje na kojem kompanija radi.

“Glavna karakteristika je činjenica da su Crna Gora i Makedonija jedine zemlje na ovom području u kojima vlade još uređuju maloprodajne cijene. Osim toga, uslovi na tržištu su slični”, naveo je Semelides.

On je saopštio da postoji značajan broj međunarodnih i lokalnih kompanija koje se nadmeću na tržištu, a da je kvalitet goriva koja se nude u skladu s novim evropskim specifikacijama.

“Usluge koje se nude na benzinskim pumpama slične su onima u ostalim zemljama u kojima poslujemo”, zaključio je Semelides.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније