Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

28. 10. 2017. 12:23   >>  11:54 4

VUKSANOVIĆ POZIVA

Ispitati ugovor o zakupu Ulcinjske rivijere

Poslanik SDP-a, Draginja Vuksanović, ocijenila je da pojedine odredbe ugovora, između države i Karisme, o davanju u zakup Ulcinjske rivijere, upućuju na oprez i reakciju onih koji su zaduženi za zaštitu državne imovine i javnog interesa.

 

Ona je na presu, povodom sumnji u nezakonitost odluke o davanju u dugoročni zakup višemilionske imovine AD Ulcinjska rivijera, kazala da Karisma kao renomirana kompanija "svakako može biti jedan od poželjnih partnera u ostvarivanju prijeke potrebe za ozbiljnim investitorima koji mogu da izgrade kapcitete sa kojima se može obezbjediti konkurentnost na sve probirljivijem turističkom tržištu".

"Ipak, oni koji su navikli na nezakoniti rad, ne mogu bez 'korisnih nejasnoća', kako je prostor za zloupotrebe nazivao njihov ideolog Svetozar Marović. Tako sami model, a posebno pojedine odredbe Ugovora, koji je potpisan između zakupodavaca - Države i AD 'Ulcinjska rivijera' sa jedne i zakupca - Karisme, sa druge strane, upućuje na oprez i reakciju onih koji su zaduženi za zaštitu državne imovine i javnog interesa, kako bi se spriječilo da građani Crne Gore ponovo skupo plaćaju posljedice nečijeg neznanja ili korupcije", rekla je Vuksanović.

Navodeći kako se SDP sve vrijeme zalaže za valorizaciju turističkih potencijala Ulcinja, na način da korist imaju svi građani Ulcinja i Crne Gore, a ne nekolicina domaćih šeika, kao u slučaju Solane, Vuksanović je rekla da potpisivanje ugovora sa Karismom može imati opravdanja u smislu stvaranja uslova za izgradnju savremenog turističkog kompleksa na Velikoj Plaži.

"Ali državni interesi se ne mogu ostvarivati na teret imovine akcionarskog društva i imovine privatnih vlasnika tih akcija, nego isključivo na teret države. U tom smislu Država je mogla, ako je smatrala da je to opravdano, da svoje akcije u Ulcinjskoj rivijeri besplatno ustupi investitoru i time mu omogući većinsko upravljanje tim društvom (ili jednim njegovim djelom), a kasnije, putem dokapitalizacije kroz investiranje i povećanje tog udjela. Na taj način se ne bi umanjivala imovina ostalih akcionara i bili bi maksimalno zaštićeni, kako državni tako i njihovi interesi", kazala je ona.

Stoga SDP poziva nadležne državne organe da zaštite državni interes i onemoguće da se ugrožava privatna imovina radnika i bivših akcionara i omoguće razvoj Ulcinja na način koji će donijeti prosperitet svim građanima.

"Stotine miliona eura štete su građani do sada platili zbog nezakonitog rada Vlade, a svaki put je takva praksa pravdana javnim interesom. Javni interes se može ostvariti jedino u skladu sa zakonom, koji uostalom i postoji radi zaštite javnog interesa, dok se iza svih nezakonitosti kriju prljavi privatni interesi. SDP će nastaviti da bude zaštitnik narodne imovine, i upozoravamo sve koji budu radili suprotno zakonu da dolazi vrijeme kada će svi odgovarati za učinjenu štetu", poručila je ona.

Predsjednik ulcinjskog odbora SDP-a, Naser Resulbegović, rekao je da se na osnovu "ono malo podataka koji su procurili u javnost može zaključiti da on, ne samo da ugrožava interese manjinskih akcionara, nego je potencijalno štetan i za samo AD Ulcinjska rivijera, a time i za većinskog vlasnika Državu".

"Uprkos navedenom, za 31. oktobar zakazana je Vanredna Skupština akcionara AD 'Ulcinjska rivijera' na kojoj treba da se usvoji odluka o davanju u dugoročni zakup dijela imovine ovog AD i da saglasnost na već potpisani Ugovor sa konzorcijumom Karisma. Tim Ugovorom se organi društva, koji su po Zakonu dužni da štite njegovu imovinu, sami odriču značajnog dijela te imovine- stečenih prava na zemljištu na kojem su izgrađeni njihovi objekti. I ne samo to, Ulcinjska rivijera se odriče mogućnosti da koristi objekte i poslovna sredstva koja su učestvovala sa preko 60% u ukupnim prihodima, a zadržava praktično sve troškove. Broj preuzetih radnika je značajno manji od onog koji proporcionalno pripada preuzetim objektima, tako što će višak ostati u Ulcinjskoj rivijer i značajno opteretiti njeno poslovanje", kazao je on.

Tvrdi da nema rječi o otpremninama i socijalnom programu.

"Takođe, i kreditne obaveze, koje se prividno prenose na zakupca, u suštini padaju na teret poslovanja preostalog dijela društva, jer će zakupac iznos koji izmiri po tom osnovu odbiti od zakupnine. Iznos zakupnine, koja će u prvim godinama biti značajno niža od ugovorom predviđene, prosječne zakupnine od 450.000 eura, neće biti dovoljna čak ni da pokrije dio poreza na nepokretnost, od čijeg plaćanja je, mimo Zakona o porezu na nepokretnosti, zakupac oslobođen i ta obaveza ostavljena Ulcinjskoj rivijeri", kazao je on.

Na osnovu važeće odluke ta obaveza, prema njegovim riječima, može da iznosi čak i više od 600.000 eura.

"Sve ovo će, bez dileme, uticati na rentabilnost poslovanja ostatka društva (koje je ionako bilo na ivici rentabilnosti) i moguće izazvati pokretanje novog stečaja. Pokretanje stečaja dovelo bi do potpunog obezvrjeđivanja akcija UR i značajnih gubitaka po sve akcionare, vlasnike tih akcija", rekao je Rasulbegović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније