Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

26. 10. 2017. 18:20   >>  17:49 1

SASTANAK U LONDONU

CG može računati na pomoć EBRD

Crna Gora može računati na pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na svim poljima koje je kandidovala za dalju saradnju, posebno u dijelu pronalaženja inovativnih modela za finansiranje projekata, poručio je potpredsjednik te finansijske institucije, Pjerom Eilbronom.

Sa Eilbronom su danas u Londonu razgovarali potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Simović je zahvalio Eilbronu na učešću na Britansko-crnogorskom investicionom forumu, koji se održava u Londonu, i podršci koju je u obraćanju pružio Crnoj Gori kada je u pitanju promocija njenih privrednih i investicionih potencijala.

„Tokom razgovora je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa EBRD, koja se u prethodnom periodu pokazala pozitivnom i stimulativnom za crnogorski razvoj i napredak“, kaže se u saopštenju.

Simović je podsjetio da su, kada se posmatra region Zapadnog Balkana, ukupne investicije EBRD-a, po glavi stanovnika, najveće upravo u Crnoj Gori, i naglasio zadovoljstvo najavljenom spremnošću EBRD da pomogne u unaprjeđenju investicione klime.

On je dodao da je EBRD u Crnoj Gori do sada investirala ukupno 550 miliona EUR, u 55 projekata.

Simović je, kako se navodi, posebno zahvalio na podršci EBRD crnogorskoj ekonomiji i poboljšanju poslovnog ambijenta i projektima usmjerenim prema jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, unaprjeđenju regionalne povezanosti, razvoju obnovljivih izvora energije i održivog turizma, kao i unaprjeđenju regionalne trgovine i robne razmjene.

„Istakao je i zadovoljstvo imenovanjem Japa Spreja za novog stalnog šefa kancelarije EBRD u Crnoj Gori, kao i saradnjom koja je ostvarena za vrijeme mandata doskorašnjeg šefa kancelarije EBRD u Crnoj Gori Đulija Morena, kome je mandat istekao 1. juna“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Simović Eilbronu ponovio punu podršku Vlade novoj četvorogodišnjoj strategiji EBRD-a za Crnu Goru, kojom je fokus aktivnosti usmjeren prema jačanju konkurentnosti privatnog sektora, pružanju podrške održivim praksama u sektorima turizma i poljoprivrede, i njihove međusobne povezanosti, kao i promociji energetske sigurnosti i efikasnosti na regionalnom nivou.

On je istakao konzistentnost ciljeva strategije sa razvojnim ciljevima Crne Gore i njihovu podudarnost sa ciljevima Berlinskog procesa koji predviđa infrastrukturno i saobraćajno povezivanje zemalja regiona kao preduslova za njihovu punu integraciju u EU, ukazujući na značaj poboljšanja saobraćajne dostupnosti za dalje unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

Simović naglasio očekivanje da će EBRD nastaviti da igra značajniju ulogu u regionu Zapadnog Balkana, posebno u pogledu realizacije infrastrukturnih projekata od regionalnog značaja, ali i podrške jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, kao generatora ekonomskog rasta i zaposlenosti.

Eilbron je, kako se navodi, potvrdio zadovoljstvo rezultatima koje je EBRD ostvarila u saradnji sa Crnom Gorom, i istakao da je perspektiva dalje saradnje još pozitivnija, jer postoji puno prostora za kreiranje i promociju novih projekata, posebno u oblasti regionalne integracije.

„Crna Gora, prema riječima Eilbrona, može računati na pomoć EBRD na svim poljima koje je za dalju saradnju kandidovao potpredsjednik Simović, posebno u dijelu pronalaženja inovativnih modela za finansiranje projekata“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније