Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

26. 10. 2017. 14:03 >> 13:38
4

FORUM U LONDONU

Poziv Britancima da ulažu u CG

U Londonu je danas počeo Britansko-crnogorski poslovni i investiciono forum – skup na kojem su se okupili predstavnici Vlade Crne Gore i crnogorskih privrednika, Vlade UK i Evropske banke za obnovu i razvoj i više od 150 britanskih kompanija.

Britansko-crnogorski poslovni forum okupio je firme iz oblasti finansijskih usluga, ICT-a, energetike, inženjeringa, infrastrukture, građevinarstva, poljoprivrede, nekretnina i konsultanstkih usluga koje su zainteresovanie za pokretanje biznisa i investiranje u Crnu Goru.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović poručio je danas otvarajući Forum da je izvjesno sve veće interesovanje britanskih kompanija za Crnu Goru i da je ovaj skup i organizovan kako bi dodatno stimulisao kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva da razmišljaju o Crnoj Gori kao o njihovoj investicionoj bazi i bazi za poslovanje u regionu Jugoistočne Evrope.

„Najnovije projekcije Svjetske banke predviđaju rast crnogorske ekonomije po stopi od 4,2 odsto u 2017. godini. U drugom kvartalu 2017. godine smo ostvarili rast od 5,1 odsto što je dodatna potvrda dinamike investicionih aktivnosti u Crnoj Gori“,  kazao je potpredsjednik Simović u uvodnom obraćanju na Forumu pri čemu je posebno istakao investicione potencijale Crne Gore u turizmu, energetici, saobraćaju, prerađivačkoj industriji, poljoprivredi, ribarstvu i ICT sektoru.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore je informisao britanske privrednike da je Nacionalna investiciona komisija Crne Gore usvojila Jedinstvenu listu prioritetnih razvojnih infrastrukturnih projekata koja sadrži 143 projekta u pojedinačnim segmentima, iz sektora energetike, saobraćaja, zaštite životne sredine, društvenih djelatnosti i ostale infrastrukture. Procijenjena vrijednost projekata koji se nalaze na listi, čija realizacija je predviđena u periodu 2017-2025, iznosi približno pet milijardi eura.

Kemp: Impresionirana sam Crnom Gorom

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori Alison Kemp ocijenila je u obraćanju na Forumu da su članstvo u NATO i konstantni napredak u pregovaračkom procesu za članstvo u EU, čvrsti dokazi da Crna Gora ispunjava zadatke u svojim evroatlantskim aspiracijama.

„U proteklih pet mjeseci od kada obavljam dužnost, veoma sam impresionirana Crnom Gorom“, kazala je ambasadorka Kemp.

Ona je saopštila britanskim privrednicima da Crna Gora ima izvanredne odnose, posebno političke, sa svim zemljama Zapadnog Balkana i da sprovodi konkretne korake u jačanju vladavine prava, borbe protiv korupcije, i dodatno, u potpunosti razumije reformske korake koje mora preduzeti u narednim godinama.

Ambasadorka je kazala da je ovo samo prvi u nizu događaja koji će se u Velikoj Britaniji održavati na temu Zapadnog Balkana i najavila održavanje konferencije Evropske banke za obnovu i razvoj i samita lidera zapadnobalkanske šestorke.

Deset prednosti Crne Gore

Britanski parlamentarac, ekspert za Balkan, Džon Grogan, iznio je na otvaranju Britansko-crnogorskog poslovnog i investicionog foruma kako je rekao najmanje deset razloga iz kojih je potrebno da britanska vlada i britanske kompanije obrate pažnju na Crnu Goru: članica je NATO, ima bogatu istoriju, razvijen turizam, bilježi značajan ekonomski rast, ima stabilne politički odnose i odnose sa susjedima, očekuju se važne konferencije na temu Zapadnog Balkana, velike investicije se realizuju u Crnoj Gori, proizvodi visokokvalitetna vina, sa veoma malim brojem stanovnika ima izuzetno razvijen sport i velike su mogućnosti ulaganja u privatni sektor.

Grogan je i ovom prilikom ocijenio da su neke akcije usmjerene protiv pristupa Crne Gore u NATO bile nečasne, ali da je Crna Gora prevazišla sve izazove. "To je nešto sa čim se britanska vlada i parlament moraju pozabaviti", kazao je Grogan.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je na panel diskusiji na temu „Investiranje u infrastrukturu i energetiku“ predstavila potencijale i investicioni okvir Crne Gore u tim oblastima. Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović govorio je o investiranju u turizmu i ključnim sektorima.

Pomoćnica ministra finansija Bojana Bošković je u okviru panel diskusije, zajedno sa potpredsjednikom Privredne komore Crne Gore Stankom Zlokovićem i privrednicima, predstavila generalne ekonomske pokazatelje u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније