Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

TVCG

25. 10. 2017. 16:57   >>  19:17

DAMJANOVIĆ U CERN-U

"Inicijativa ima višestruki značaj"

Region Jugoistočne Evrope ima veliki potencijal za ekonomski rast, koji treba mudro iskoristiti. U tom cilju predstavnici Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Kosova, Albanije i Bugarske danas su i zvanično u CERN-u potpisali Deklaraciju o namjeri za uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Prilog Tanje Perović, TVCG

Ministrica nauke, Sanja Damjanović, koja je ispred Crne Gore potpisala Deklaraciju, kaže da ova inicijativa ima višestruki značaj. 

"Ovo je zaista poseban dan, prvi put u istoriji predstavnici zemalja Jugoistočne Evrope razmatraju mogućnost da se organizuje međunarodni naučni institut u regionu. Što se tiče ekonomskog smisla, svaka značajna tehnologija povlači i druge komplementarne tehnologije, pije svega nama je cilj da se cijeli biznis sektor kompanije uključe u ovaj projekat, takođe svaka visoka tehnologija povlači komplementarne i nama je cilj da se sagrade dodatne farme solarnih panela koji bi generisali električnu energiju koja je potrebna za održavanje ovakvog projekta", rekla je Damjanović.

I ministar za evropske poslove, Aleksandar Andrija Pejović ističe da je ova inicijativa značajna i u kontekstu evropskih integracija Crne Gore i regiona. 

"Ovim rješavamo jedno od ključnih pitanja, a to je činjenica da je Jugoistočna Evropa jedna siva oblast kad je u pitanju ulaganje u istraživanje i nauku i jedini region u Evropi koji nema pravi međunarodni tehnološki naučni centarvim ćemo dobiti priliku da u CG izgradimo nešto što će okupiti sve naučnike i istraživače iz regije, ne samo Zapadni Balkan nego i šira Jugoistočna Evropa", rekao je Pejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније