Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

23. 10. 2017. 08:13 >> 10:38
3

STAV RADUNOVIĆA

MA potreban, ali da znamo koliko košta

Ministar finansija, Darko Radunović, kazao je da smatra da nacionalna aviokompanija Montenegroerlajnz mora da postoji, ali da bi trebalo naći način da tačno znamo koliko to košta Crnu Goru.

 

Ministar kaže i da naš turizam ne bi bio dobar ove godine da nije bilo MA, ali da bi trebalo napraviti održiv sistem.

"Ako me pitate za moj lični stav, smatram da MA mora da postoji i smatram da treba samo naći način da tačno i transparentno znamo koliko to košta Crnu Goru, koji je značaj i koji su efekti", rekao je Radunović.

Elaborat o MA do kraja godine

On je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, rekao da bi trebalo napraviti održiv sistem, kako bi kompanija funkcionisala, te da će o elaboratu održivog sistema Vlada odlučivati do kraja godine.

"U tom elaboratu očekujem da ćemo imat precizne podatke i na koji način može MA da funkcioniše na održiv način. Činjenica je da MA ima ogroman značaj za našu privredu. Oni nekih 45 odsto svih turista dovezu. Značaj je veliki, ali trebalo bi vidjeti koliko oni ekonomski opravdano rade", rekao je Radunović.

On je rekao da razumije izjavu izvršnog direktora nacionalne avio-kompanije, Živka Banjevića, koji je juče saopštio da bi zatvaranje MA ili njegov odlazak u stečaj proizveo direktnu štetu i kompaniji i državnom budžetu, koja bi iznosila više desetina miliona eura. 

"Njegova je funkcija da brani MA, ali treba realno sagledati sve činjenice i donijeti dobru odluku", poručio je Radunović.

Kad je riječ o autoputu, Radunović je rekao da je za sljedeću godinu planirana realizacija od 230 miliona eura.

"Činjenica je da sljedeću dionicu autoputa mi želimo da završimo kroz aranžman javno-privatnog partnerstva, što neće povećavati javni dug, jer ovaj dio dionice koji se sada izgrađuje jeste nam napravio problem povećanja javnog duga", rekao je Radunović.

Izgradnja petlje Smokovac, kako je rekao, neće ugroziti finansijsku stabilnost javnih finansija.

Veći stepen finansijske discipline

"Još je sve u fazi izračunavanja. Sad se pravi konačna računica koliko će da košta, i koji aranžman, da li sa CRBC-om, pa da se poveća kreditna zaduženost ili kao opšti trošak budžeta, još ćemo razmisliti", rekao je Radunović.

Radunović je saopštio da će Crna Gora do kraja godine zadržati privredni rast od više od četiri odsto.rekao je da će to omogućiti Crnoj Gori da dobije kredit od Svjetske banke u iznosu od 90 miliona dolara u formi garancija.

Taj novac, kako je rekao, biće upotrijebljen za refinansiranje obaveza koje dospijevaju od 2019. do 2021.

"To je značajan rast i upućuje da je fiskalna konsolidacija sa dobrim mjerama, i mi smo ocijenjeni kao kredibilni. To bi trebalo da stvori pretpostavke da možemo kod Svjetske banjke dobioti podršku od 90 miliona eura u formi garancija. Sa tom garancijom možemo da izađemo na tržište i stvorimo pretpostavke za dodatnih 230 miliona, ne za povećanje javnog duga, već za refinansiranje obaveza koje dospijevaju 2019-e, 2020-e i 2021-e godine", rekao je Radunović.

On je saopštio da je do septembra naplata PDV-a veća 8,4 odsto, odnosno 31, 28 miliona eura.

"Kod akciza smo imali rast 21,49 odsto, takođe i naplata doprinosa za socijalno osiguranje. Mislilm da smo uspjeli da postignemo veći stepen finansijske discipline", uvjeren je Radunović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније