Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 10. 2017. 16:03 >> 15:35
3

NIKŠIĆANIN

Struju plaća manje od eura

Nikšićanin Veselin Vučurović prije pet godina napravio je mini solarnu elektranu u dvorištu kuće. Epilog čitave priče su računi za struju koji mjesečno nerijetko budu i manji od jednog eura. On međutim otkriva i zakonske propuste u odnosu na svjetske trendove kad je u pitanju izgradnja solarnih elektrana.

Julski račun 86 centi a avgustovski u minusu dva eura. Zvuči nestvarno, ali to su računi za struju Nikšićanina Veselina Vučurovića. Zahvaljujući svojoj mini solarnoj elektrani u Gornjem polju on proizvede više struje nego što potroši.

Ovih dana ta solaran elektrana proizvede oko 10 Kilovat sati, a domaćinstvo za 24 sata potroši 2 kilovata u višoj i kilovat u nižoj tarifi.

Već godinama ovaj zagovornik solarne energije ukazuje na to kako iskoristi energiju sunca i ujedno se osloboditi plaćanja skupe struje koje nameću sadašnji snabdjevači. Sve to nam je potom i dokazao na praktičnom primjeru njegovog i komšijskog broijla.

Evo ja sam potrošio 2505 kilovat sati i 1406, a komšija 25000 i 14700. Znači ja sam sa solarnom energijom za grijanje kuće i proizvodnju struje potrošio deset puta manje od komšije koji koristi struju iz mreže i još se grije na drva.

Vučurović je izgradnjom soalrne elektrane trebalo da dobije i status povlašćenog proizvođača, no, zakon je takav da se solarna elektrana u Crnoj Gori može graditi samo na objektima, za razliku od ostatka svijeta gdje postoje čitave plantaže solarnih panela na zemlji. Zbog toga, umjesto da prihoduje od elektrane, Vučurović se ovih godina morao zadovoljiti samo malim računima za struju.

Zbog toga što je centrala na zemlji, što je jedan nonsens, ja ne mogu da imam satus povlašćenog proizvođača. Iako ima sve dozvole i saglasnosti koje me za to kandiduju.

Na naše pitanje zašto se u Crnoj Gori ne mogu na zemlji graditi elektrane, budući da na krovovima nije moguće postaviti veći broj panela, u direktoratu za energetsku efeikasnost kazali su nam da je Crna Gora mala država, te da se prioritet u tom slučaju daje obrađivanju zemlje i njenoj poljoprivrednoj namjeni. Za Vučurovića je ovako objašnjenje neprihvatljivo i poručuje da će zakonske odredebe koje se tiču solarnih elektrana uskoro morati biti usklađene sa ostatkom svijeta.

 

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније