Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

19. 10. 2017. 15:52 >> 15:21

SEMINAR U PKCG

Kompanije da sistemski upravljaju rizicima

Rizici u poslovanju postaju sve više kompleksni sa povećavanjem globalizacije i tehnološkog napretka, zbog čega kompanije moraju da imaju adekvatan sistem upravljanja rizicima, odrede stepen izloženosti i uspostave kontrolu, ocijenila je predstavnica kompanije BDO iz Srbije, Vanja Kurtović.

Ona je na seminaru pod nazivom Upravljanje rizikom modernog poslovanja, koji je u utorak održan u Privrednoj komori (PKCG), kazala da je izazov za sve kompanije da identifikuju rizike i odgovore na njih.

"To znači da organizacija mora da ima adekvatan sistem upravljanja rizicima, uspostavi kontrolu i stalno mjeri i prati rizike i obezbijeđuje poštovanje pravila", rekla je Kurtović.

Ona je objasnila da je rizik stanje u kojem postoji mogućnost negativnog odstupanja od poželjnog ishoda kome se nadamo.

"Da bi rizik postojao mora da bude moguć, neizvjestan, slučajan i da izaziva ekonomsku štetu", navela je Kurtović.

Na seminaru je, kako je saopšteno iz PKCG, ocijenjeno da je važno na vrijeme identifikovati i analizirati rizike sa kojima se organizacija susrijeće i upravljati njima kako bi se izbjegli ili ublažili njihovi nepovoljni uticaji u budućnosti.

Cilj seminara je bio da polaznici samostalno prepoznaju rizike sa aspekta svog poslovanja, kao i da se upoznaju sa standardima koji se bave procjenom rizika.

Skup je organizovan u saradnji sa kompanijom BDO iz Srbije koja pruža usluge iz oblasti menadžment konsaltinga i poreskog savjetovanja.

Kurtović je podsjetila na rezultate ankete PricewaterhouseCoopers (PwC) koji pokazuju da 73 odsto višeg rukovodstva u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) smatra da su rizici u njihovim kompanijama u porastu, ali da firme ne rade dovoljno na tome da poboljšaju kvalitet upravljanja rizicima kako bi se zaštitile na adekvatan način.

"Osobe zadužene za kontrolu rizika imaju bitnu ulogu i priliku u davanju savjeta i pružanju podrške odboru prilikom razmatranja upravljanja, rizika i korporativne kulture", kazala je Kurtović.

Rukovodilac Sektora za obrazovanje PKCG, Mladen Perazić, kazao je da je seminar jedna od aktivnosti koja se realizuje u okviru manifestacije Dani obrazovanja i učenja odraslih koja se realizuje ove sedmice.

On je saopštio da se u današnjem kompleksnom okruženju rukovodioci susrijeću sa brojnim rizicima koji mogu dovesti do nepovoljnih situacija za organizacijua ukoliko se njima ne upravlja na adekvatan i pravovremeni način.

Tržište, kako je naveo Perazić, karakteriše kompleksnost, turbulentnost i porast neizvjesnosti koji su izazvani čestim inovacijama u svim oblastima poslovanja.

"Rizici mogu biti dobri. Bez njih nema ni uspjeha. Svrha upravljanja rizika nije eliminisati ih, već razumjeti kako biste mogli upravo na osnovu njihovog postojanja ostvariti određene prednosti. To zahtijeva jasno određenje o tome koje rizike smatrate prihvatljivim i u kojoj mjeri ćete da postavite procese koji će biti u stanju njima upravljati", rekao je Perazić.

Na seminaru je bilo riječi i o procjeni rizika pronevjere i krađe, glavnim trendovima u prevarama, osnovnim alatima za njihovo sprečavanje i zaštitu, ulozi revizora, okviru za internu kontrolu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније