Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

19. 10. 2017. 09:22   >>  08:58

EIB I CRNA GORA

Za 15 godina 630 miliona eura investicija

Ministarstvo evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović rekao je da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Evropskom investicionom bankom (EIB), koja je u posljednjih 15 godina u Crnu Goru investirala 630 miliona eura.


Pejović je danas primio delegaciju Evropske investicione banke, na čelu sa šeficom Kancelarije za Zapadni Balkan Dubravkom Negre i šefom Odjeljenja za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u EIB-u Mateom Rivelinijem.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razmijenili mišljenje o dosadašnjoj saradnji, u kontekstu sprovođenja projekata koje kredititra EIB u Crnoj Gori, o bespovratnoj podršci koju je EU spremna da pruži za projekte u oblasti Agende povezivanja, kao i o mogućnostima za saradnju na sprovođenju projekata iz oblasti životne sredine i društvenog sektora koji obuhvata oblasti pravosuđa, prosvjete i zdravstva.

"Ocijenjeno je da se realizacija aktivnosti EIB-a u Crnoj Gori u oblasti saobraćaja i tretmana otpadnih voda odvija prema planiranoj dinamici i dogovorili intenziviranje saradnje, kako u okviru rada Nacionalne investicijske komisije, tako i putem organizacije zajedničkih promotivnih događaja. Ministar Pejović je upoznao sagovornike s planom kandidovanja projekta nastavka investiranja u rekonstrukciju željezničke infrastrukture, koji bi, uz podršku EIB-a, mogli biti finansirani kroz Berlinski proces", navode iz MEP-a.

Pejović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s EIB-om u okviru koje su tokom posljednjih petnaest godina potpisane investicije u iznosu od 630 miliona eura i preko 40 finansijskih ugovora, uz ocjenu da je samo tokom posljednje godine potpisano rekordnih 120 miliona eura.

"Ono što posebno cijenimo je činjenica da je EIB partner u projektima koje Evropska unija kofinansira kroz Berlinski proces", istakao je ministar.

S tim u vezi je naglasio dalji značaj rada na pripremi projekata u rekonstrukciji željezničke mreže u okviru ovog procesa.

Šefica Kancelarije Negre je predstavila novu inicijativu EIB-a za jačanje otpornosti ekonomija na ZB (ERI) istakavši da se, kroz novi finansijski okvir, pruža mogućnost za unapređenje prilagodljivosti ekonomije, što bi rezultiralo većim ekonomskim rastom i kreiranjem novih radnih mjesta.

Poručila je da je inicijativa usmjerena na poboljšanje efikasnosti upotrebe postojećih resursa, u okviru koje se planira efikasnija upotreba dvije milijarde eura koje je EIB planirao da pozajmi državama koje su dio inicijative; investiranje u razvoj ključne infrastrukture – investicije od 1,4 milijarde eura do 2020; i jačanje prilagodljivosti kroz rast u oblasti privatnog sektora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније