Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

18. 10. 2017. 18:03 >> 17:34

OPŠTINA NIKŠIĆ

Izvršenje budžeta prema planu

Izvršenje budžeta Opštine Nikšić, planiranog u iznosu od oko 20,54 miliona eura, realizuje se prema planu i na osnovu polugodišnjeg učinka ne bi trebalo da bude rađen rebalans, saopšteno je na sjednici Skupštine te lokalne samouprave.


Vršilac dužnosti opštinskog sekretara Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo, Sanija Fatić, saopštila je da su ukupni prihodi od januara do juna iznosili oko 10,7 miliona eura ili 52 odsto od ukupnog plana za ovu godinu.

Prema njenim riječima, tekući prihodi iznose oko 5,52 miliona eura ili 46 odsto plana, od čega se na poreze odnosi 3,51 milion, odnosno 2,39 miliona naplaćenih od poreza na nepokretnosti.

"Očekujemo veoma dobru realizaciju tog veoma bitnog prihoda, s obzirom da je najveća naplata poreza u drugom dijelu godine“, kazala je Fatić.

U budžet se slilo i 1,86 miliona eura od naknada, kao i 312,1 hiljada uknjiženih kao ostali prihodi, dok donacije i transferi iznose 2,76 miliona ili 48 odsto plana.

Opština Nikšić dobija i dalje sredstva iz Egalizacionog fonda koja iznose 2,6 miliona eura ili 47 odsto godišnjeg plana.

Govoreći o izdacima iz budžeta, Fatić je navela da su oni iznosili 7,39 miliona ili 35,98 odsto godišnjeg plana.

"Svi ti podaci pokazuju koliko vodimo računa o trošenju sredstava i da se troši samo na ono što je zaista neophodno“, ocijenila je Fatić.

Prema njenim riječima, na tekući budžet odnosi se 6,94 miliona eura, gdje otplata dugova iznosi 1,23 miliona.

Investicioni izdaci iznose 446,3 hiljada, a odnose se na gradnju vodovoda u Dučicama i Petrovićima, uređenje gradskih kvartova, rekonstrukciju Trga slobode i investiciono održavanje.

Fatić je navela da se najveći procenat izvršenja kapitalnog budžeta očekuje do završetka ove godine, što zavisi od toka izvođenja započetih radova.

„Realizacija budžeta u prvom polugodištu bila je dobra i u skladu sa očekivanjima, zbog čega se nadamo da će ovo biti još jedna godina u kojoj neće biti potrebe za izradu rebalansa“, ocijenila je Fatić.

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS), Rajka Radonjić, ocijenila je da je plan budžeta zasnovan na realnim projekcijama, da se u potpunosti realizuje i da je već sada izvjesno da neće biti rađen rebalans.

„Sve to ukazuje na tendenciju oporavka i ekonomskog progresa“, zaključila je Radonjić.

Izvještaj o izvršenju budžeta za prvo polugodište ove godine usvojen je većinom glasova prisutnih 35 od 41 odbornika DPS-a i Socijaldemokrata (SD), koji su dali zeleno svjetlo za 15 predloženih tačaka dnevnog reda koje su se, shodno zakonu, odnosile i na smanjenje zarada lokalnih funkcionera i službenika, uređenje prostora, prenos prava svojine, podizanje spomen obilježja i preimenovanje dijela gradskih ulica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније