Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 10. 2017. 11:20 >> 10:49

MMF i IFC UPOZORILI

Voditi računa o ročnosti javnog duga

U narednom periodu, treba voditi računa o pravovremenom kreiranju bolje ročnosti javnog duga i nivoa otplate kamata, posebno imajući u vidu rizik od normalizacije monetarnih politika razvijenih zemalja, što bi moglo dovesti do rasta cijene zaduživanja na internacionalnim tržištima kapitala, naglešeno je na sastanku crnogorskih zvaničnika sa predstavnicima MMF-a i IFC-a u Vašingtonu.

Drugog dana godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), koji se održavaju u Vašingtonu, crnogorska delegacija, koju čine ministar finansija, Darko Radunović, guverner CBCG, Radoje Žugić i viceguverner za finansijsku stabilnost i platni sistem, Nikola Fabris, sastala se sa potpredsjednikom MMF-a, Taom Zangom, direktorom Evropskog odjeljenja MMF-a, Polom Tomsenom i direktorom IFC-ja za Evropu i Centralnu Aziju, Tomasom Telmom.

"U razgovoru sa Zangom i Tomsenom izraženo je zadovoljstvo ostvarenim ekonomskim rastom u Crnoj Gori, rezultatima fiskalne konsolidacije i dostignutim nivoom finansijske stabilnosti, koga prati značajno poboljšanje performansi bankarskog sektora", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i Centralne banke.

Na sastanku je, kako dodaju, istaknuto da je rast ostvaren u prvoj polovini 2017. godine, po prosječnoj stopi od 4,2%, uslovljen značajnim rastom u sektorima turizma, građevinarstva, saobraćaja, šumarstva.

"Takođe je konstatovano da je i eksterna pozija u ovoj godini oporavljena, što je uslovljeno, prije svega, snažnim rastom sektora usluga, te značajnim prilivom stranih direktnih investicija", ističe se u saopštenju.

Visoki zvaničnici MMF-a, kako se dodaje, posebno su pozdravili čvrstu riješenost Vlade da implementira mjere fiskalne konsolidacije, koje, iako snažne i generalno nepopularne, imaju za cilj uspostavljanje održivosti javnog duga.

Prvi rezultati konsolidacije, napominju, prepoznati su i od strane renomiranih rejting agencija, koje su, u posljednjim izvještajima, unaprijedili ekonomske izglede za Crnu Goru.

"Naglašeno je da, u narednom periodu, treba voditi računa o pravovremenom kreiranju bolje ročnosti javnog duga i nivoa otplate kamata, posebno imajući u vidu rizik od normalizacije monetarnih politika razvijenih zemalja, što bi moglo dovesti do rasta cijene zaduživanja na internacionalnim tržištima kapitala", ističe se u saopštenju.

U razgovoru o bankarskom sektoru Crne Gore, visoki zvaničnici MMF-a potvrdili su da je on na agregatnom nivou, stabilan i siguran, te da ga prati kontinuirano poboljšanje parametara kvaliteta aktive, nivoa kreditne aktivnosti i profitabilnosti, koji su ranije bili označeni kao relativno visok izvor ranjivosti.

"Zaključeno je i da je CBCG u prošloj godini napravila veliki iskorak na planu unaprjeđenja institucionalnog okvira, kroz pripremu seta sistemskih zakona. Istaknuto je da nova regulativa ne obezbjeđuje samo formalno usklađivanje institucionalnog okvira sa pravnom tekovinom EU, već predstavlja njegovo sistemsko poboljšanje i obezbjeđuje veću otpornost banaka i privatnog sektora na potencijalne eksterne šokove", navode iz crnogorskih institucija.

Potpredsjednik i direktor Evropskog odjeljenja MMF-a izrazili su spremnost te institucije da nastavi sa pružanjem snažne podrške Crnoj Gori, koja će, kako su kazali, prvenstveno, biti usmjerena na stabilizaciju javnog duga i reforme finansijskog sistema.

"Na sastanku sa direktorom IFC-a za Evropu i Centralnu Aziju, Tomasom Telmom, pozitivno je ocijenjeno intenziviranje saradnje kroz nedavno odobren projekat izgradnje zaobilaznice, novog bulevara i mosta u Podgorici, što otvara mogućnost za dalju kooperaciju na sličnim projektima i u drugim lokalnim samoupravama. Predstavnici IFC-a izrazili su interesovanje ove institucije da pruži podršku realizaciji projekata u oblastima održivog turizma, infrastrukture i agrobiznisa", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније