Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

11. 10. 2017. 12:45 >> 12:22
3

SIMOVIĆ NAJAVIO

U poljoprivredu će uložiti 250 miliona

U sektor poljoprivrede u Crnoj Gori će u narednom četvorogodišnjem periodu kroz više projekata biti usmjereno oko 250 miliona eura, uz mjere koje se finansiraju iz nacionalnog budžeta i podršku Investiciono-razvojnog fonda (IRF), saopštio je reosrni ministar, Milutin Simović.

On je, otvarajući dvodnevni Forum poljoprivredne politike (APF) zemalja jugoistočne Evrope, kazao da će sredstva biti usmjerena kroz brzi početak IPARD-a, kao i realizaciju već ugovorenog projekta IFAD-a, novog projekta koji Vlada pregovara sa Svjetskom bankom (SB), i brojnih bilatereralnih projekata.

„Svjesni brojnih i zahtjevnih obaveza koje nas očekuju ulaskom u Evropsku uniju (EU), veliku pažnju i energiju usmjeravamo upravo ka obezbijeđenju dodatnih finansijskih sredstava i cilju što bolje pripreme za te obaveze, kako na planu jačanja institucija, tako i na planu pripreme samih proizvođača“, rekao je Simović.

Forum koji se održava u Podgorici u organizaciji Ministarstva i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG) se od 2001. godine organizuje kao platforma za diskusiju i preporuke o poljoprivrednoj politici i ruralnom razvoju.

Na skupu učestvuje oko 120 predstavnika relevenatnih regionalnih, internacionalnih i domaćih institucija i organizacija, kao i predstavnika EU.

Simović je ocijenio da forum predstavlja dobru priliku za razmjenu mišljenja, analizu postojeće politike, definisanje novih pravaca zajedničkih akcija, ali i otvoren razgovor o trgovinskim barijerama.

On je dodao da poljoprivreda u Crnoj Gori predstavlja značajan sektor u ekonomiji, koji se razvija i unaprijeđuje iz godine u godinu.

„Poseban izazov predstavlja unaprijeđivanje konkurentnosti, kao neophodan uslov opstanka na tržištu u uslovima globalizacije i rastućeg pritiska konkurencije“, smatra Simović.

On je dodao da je prioritet Crne Gore istovremeno i zaštita zdravlja ljudi i prava potrošača, u čemu je naročito bitna stalna komunikacija i adekvatna reakcija na nacionalnom i regionalnom nivou.

„Na putu Crne Gore u EU i pripremi institucija i poljoprivrednih proizvođača, uspjeli smo da kroz niz projekata unaprijedimo poljoprivrednu proizvodnju i podignemo nivo bezbjednosti hrane u Crnoj Gori“, dodao je Simović.

Generalni sekretar SWG-a, Boban Ilić, kazao je da je potrebno poštovati sve međunardne sporazume.

„Imamo nekoliko novih vlada u regionu, pa nam to daje nadu da će se stvari poboljšati. Budućnost poljoprivrednog sektora čini jedna ukupna politička saradnja između zemalja u regionu gdje za političku krizu i međusobno nepovjerenje nema mjesta“, smatra Ilić.

On je rekao da je značajno postojanje veza i uspješne saradnje u regionu, kako bi se postigli utvrđeni ciljevi, a to je članstvo u EU.

„Treba jačati veze zemalja na bilateralnom i multilateralnom nivou. Saradnja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja je jedna od najnaprednijih, sa širokom mrežom i partnerskim vezama“, zaključio je Ilić.

Fokus na dvodnevnom skupu će biti na potrebi da se unaprijedi konkurentnost ruralne ekonomije, uzimajući u obzir strukturu poljoprivrednih gazdinstava zapadnog Balkana, kao i postojeće barijere za trgovinu poljoprivrednim proizvodima u regionu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније