Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Vijesti.me ]

10. 10. 2017. 08:37   >>  08:08 3

ZAVRŠNI RAČUN

Vlada vratila 628 miliona duga

Vlada i Ministarstvo finansija prošle godine su vratili 628,19 miliona eura duga, od čega su kamate na već ranija dugovanja 81 milion eura, pokazao je Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu.

U Predlogu zakona, koji se nalazi u skupštinskoj procedure, navodi se da je novac za otplatu duga država vratila tako što je uzimala nove pozajmice i kredite iz domaćih i stranih izvora, prenose Vijesti.

Javni dug države na kraju prošle godine bio je 2,56 milijardi eura ili 67,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Od te sume spoljni dug je dvije milijarde EUR i on je na godišnjem nivou porastao 45,4 miliona eura.

Polovinu spoljnjeg duga čine euroobveznice koje je država uzimala prethodnih godina kako bi servisirala manjak u državnoj kasi.

Gotovinski deficit budžeta za prošlu godinu bio je 134,97 miliona eura i čini 3,57 odsto BDP-a. Od 628 miliona eura duga, 225,4 miliona se odnosi na otplatu glavnice rezidentima, 307,6 miliona nerezidentima, dok je po osnovu stare devizne štednje isplaćeno 13,9 miliona.

Ministarstvo finasija treba da pripremi Strategiju upravljanja javnim dugom kojom će biti definisano kako država namjerava da vrati dugovanja koja dolaze na naplatu narednih godina.

Vlada naredne godine treba da obezbijedi 215 miliona eura za otplatu duga koji dolazi na naplatu, dok će 2019. i 2020. godine te obaveze biti značajno uvećane jer dolaze na naplatu obveznice koje su emitovane 2014. i 2015. godine.

Po osnovu duga u 2019. godini moraće da se vrati 530 miliona, a 2020. oko 760 miliona eura. Očekuje se rast javnog duga do naredne godine, kada će dostići maksimum od 74,6 odsto BDP-a, nakon čega se očekuje blagi pad u 2019, a značajno smanjenje na 67 odsto BDP-a se očekuje u 2020. godini.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније