Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

07. 10. 2017. 07:52   >>  07:23 2

PRVIH DEVET MJESECI

Za uvezenu struju 49 miliona

Elektroprivreda (EPCG) je u prvih devet mjeseci uvezla električnu energiju vrijednu 49 miliona eura, što je 30 miliona eura više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopšteno je iz elektroenergetske kompanije.


Direktor Direkcije za odnose sa javnošću EPCG, Rajko Šebek, kazao je da su suša i manjak padavina u regionu uticale na rast cijene struje na berzi, u prosjeku 15 EUR po megavat satu (MWh). 

“Manja proizvodnja naših hidroelektrana, je uticala na povećani uvoz električne energije, koji do kraja septembra iznosi 992 gigavat sata (GWh). U poređenju sa istim peridom prošle godine uvezeno je 450 GWh više”, rekao je Šebek Pobjedi.

On je dodao da je suša jedini faktor koji je uticao na manju proizvodnju hidroelektrana čija je spremnost bila maksimalna i pored godišnjih i kapitalnih remonta. 

Šebek je naveo da su loše hidrološke prilike uslovile niže dotoke i punjenja akumulacija, što je dovelo do manje proizvodnje u hidroelektranama. 

“Ostvarena proizvodnja iz hidroelektrana za devet mjeseci je 560 GWh, što je 48 odsto od bilansnog plana. To je za direktnu posljedicu imalo povećani uvoz u cilju stabilnog rada elektroenergetskog sistema. Dakle, u odnosu na bilansni plan, proizvodnja iz hidroelektrana tokom ove godine je manja 604 GWh”, precizirao je Šebek. 

Prema njegovim riječima, visoke ljetnje temperature, suša i manjak padavina u regionu uticale su na tržište električne energije, odnosno na cijene na berzi. 


Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније