Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavila R.B. ]

04. 10. 2017. 19:32 >> 19:02

DO SADA

Cetinje: IRF plasirao 27 miliona

Investiciono-razvojni fond (IRF) je plasirao na području Prijestonice Cetinje do sada oko 27 miliona eura, saopštio je predsjednik Odbora direktora te institucije, Zoran Vukčević i dodao da je došlo do značajnog trenda rasta kreditne aktivnosti u tom gradu.

On je prilikom prezentacije pod nazivom Šansa za posao održane na Cetinju, kazao da je samo u posljednje dvije i po godine plasirano oko 10,5 miliona eura, a tokom ove godine blizu četiri miliona.

"Ima mnogo projekata koji se nalaze u obradi i koji će biti sigurno realizovani do kraja ove godine, što predstavlja značajan trend porasta kreditnih linija i uopšte kreditne aktivnosti IRF-a na Cetinju“, rekao je Vukčević na prezentaciji.

IRF je, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje (ZZZ) i Prijestonicom Cetinje, organizovao danas prezentaciju pod nazivom Šansa za posao, u cilju animiranja i davanja podrške nezaposlenim osobama da počnu sopstveni biznis u toj Opštini.

Vukčević je kazao da su danas prezentovali svim prisutnim iz Prijestonice mogućnosti ulaganja, prije svega, u one projekte koji predstavljaju šansu za biznis, a samim tim i mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta. 

Pored održane prezentacije Šansa za posao, Vukčević je, takođe, govorio o programima finansijske podrške IRF-a za ovu godinu uz najpovoljnije kreditne uslove uključujući i beskamatne kredite koji su namijenjeni posebnim ciljnim grupama.

"Prijestonica Cetinje je primjer mnogim drugim opštinama jer lokalni Biznis centar svojim aktivnostima daje dodatni impuls, kada je u pitanju zapošljavanje i stvaranje novih preduzeća. U planu je otvaranje biznis inkubatora, kao jedan novi instrument i mogućnost za stvaranje novih preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta“, rekao je Vukčević. 

On je dodao da su na Cetinju najpovoljnije stimulativne mjere kada su u pitanju investicije, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu.

"Sa lokalnog nivoa obezbijeđeni su povoljni uslovi za razvoj i otvaranje novih preduzeća i realizaciju biznis ideja“, rekao je Vukčević.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović, je kazao da su zadovoljni inicijativom tih institucija, u saradnji sa lokalnom samoupravom, i da će na taj način podstaći nezaposlene da počnu sopstveni biznis, doprinijeti poboljšanju socio-ekonomske situacije u Prijestonici i smanjenju stope nezaposlenosti.

"Smatram da mladi ljudi danas treba da razmišljaju preduzetnički, da se okušaju u biznisu i svoje ideje pretoče u stvarnost. I upravo je ovaj edukativni seminar dobra prilika za sva nezaposlena lica koja imaju ideje za pokretanje sopstvenog biznisa“, kazao je Bogdanović i dodao da je Prijestonica Cetinje među prvima u Crnoj Gori formirala čitav set programa podsticajnih mjera u cilju kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta.

On je podsjetio da je izrađena prostorno-planska dokumentacija za cjelokupno gradsko područje ali i šire, što je poslužilo i kao okvir za kreiranje dvije biznis zone koje su danas u funkciji braunfild i grinfild investicija.

Direktor ZZZ, Suljo Mustafić kazao je da je postavljen zajednički zadatak Zavoda i IRF-a čiji je glavni interes razvoj malih i srednjih preduzeća kao, nosilaca privrednog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta. 

Mustafić je naveo da će te dvije institucije u narednom periodu, kroz više edukacija i kreditnih linija podstaći posebne ciljne grupe prvenstveno mlade, visokoškolce, žene i osobe koje su ostale bez posla, da osnuju sopstvena preduzeća i na taj način zaposle sebe i druge.

Zajednička aktivnost ZZZ i IRF-a u pružanju podrške razvoju preduzetništva, u cilju smanjenja nezaposlenosti, predstavljena je u Mojkovcu, Beranama, Andrijevici i Bijelom Polju. Edukativne seminare dvije institucije će, do kraja godine, organizovati i u ostalim crnogorskim opštinama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније