Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R. [ Mina ]

03. 10. 2017. 15:49   >>  15:19

OD 35.000 EURA

Poreske kontrole u PG, devet prekršaja

Poreska uprava (PU) je u prethodnih 15 dana obavila 330 kontrola u Podgorici, pri čemu je izdala devet prekršajnih naloga u iznosu od 35,1 hiljadu eura i evidentirala obavezu po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 53,54 hiljade eura.

Inspektori su utvrdili devet nepravilnosti, i to u osam slučajeva neevidentiranje prometa i jedno neiskazivanje PDV obaveze.

“Po tom osnovu, izdato je devet prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti od 35,1 hiljadu eura, i evidentirana obaveza po osnovu PDV-a u iznosu od 53,54 hiljade eura”, navodi se u saopštenju PU.

Iz PU je saopšteno da je u ponedjeljak zatvoren objekat Zeppelin Lounge Bar&Pub, koji posluje u sastavu Led Zeppelin&Co Podgorica, kod kojeg je u prethodnih deset dana dva puta utvrđen prekršaj neevidentiranja prometa preko fiskalne registar kase.

“Kod tog obveznika obavljeno je i utvrđivanje poreske obaveze za PDV procjenom, odnosno takozvano snimanje prometa, a ista mjera primijenjena je i kod poreskog obveznika Hemera”, rekli su iz PU.

PU je po završetku ljetnje turističke sezone, koju su obilježile intenzivne kontrole poreskih obveznika na primorju, preusmjerila fokus kontrola na poreske obveznike koji posluju na teritoriji Glavnog grada, u cilju suzbijanja sive ekonomije i povećanja stepena poreske discipline.

“Kontrola poreskih obveznika prvi put organizovana je na osnovu zonskog pristupa, te je teritorija Glavnog grada podijeljena na 12 zona u kojima poreski inspektori borave na 24-satnoj osnovi, pri čemu se posebna pažnja posvećuje obveznicima u visokoprometnim djelovima grada, kao što su City kvart i centar grada. Definisane su četiri zone u gradskim opštinima Tuzi i Golubovci, te opštinama Cetinje i Danilovgrad”, precizirali su iz PU.

Inspekcijskim nadzorom obuhvaćeni su ne samo ugostiteljski objekti, već poreski obveznici koji posluju u ostalim djelatnostima, kao što su privatne zdravstvene ustanove, kozmetički saloni i maloprodajni objekti.

“Kontrolama se provjerava regularnost poslovanja poreskih obveznika sa aspekta posjedovanja opšte i PDV registracije, evidentiranja prometa preko fiskalnih registar kasa, prijavljivanja zaposlenih, podnošenja PDV prijava i IOPPD obrazaca i izmirenja dospjelih obaveza, te posjedovanja automata za priređivanje igara na sreću”, objasnili su iz PU.

Predstavnici PU su rekli da, iako se aktivnosti na praćenju poslovanja poreskih obveznika sprovode na teritoriji cijele države tokom cijele godine, obveznici koji posluju u Podgorici u narednom periodu biće predmet posebne pažnje poreske inspekcije, imajući u vidu da se kod njih van sezone obavlja najveći dio prometa roba i usluga.

“Takođe, određeni poreski obveznici nepoštovanjem poreskih propisa izbjegavaju prijavljivanje i plaćanje poreskih obaveza, uprkos činjenici da dobro posluju i posjeduju značajan fiskalni kapacitet”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније