Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 09. 2017. 18:50   >>  18:20

IRF I ZZZCG

BP: Predstavili projekat "Šansa za sve"

Investicioni-razvojni fond i Zavod za zapošljavanje danas su u Bijelom Polju sa Opštinom prezentovali zajednički program „Šansa za posao“, kojim se daje podrška nezaposlenim licima da otpočnu sopstveni biznis.

Program je namijenjen različitim ciljnim grupama, prije svega ženama u biznisu, tehnološkim viškovima i visokoškolcima koji se nalaze na evidenciji zavoda.

Predsjednik Odbora direktora IRF, Zoran Vukčević održao je motivacionu prezentaciju  projekta navodeći da je suština ideje  da te dvije institucije zajedno  integrišu svoje kapacitete i obezbijede pored finasijske i nefinasijsku podršku koja se prije svega sastoji u sticanju neophodnog znanja, kako bi ta lica pokrenula sopstveni biznis.

On je istakao da je IRF, od osnivanja, u Bijelo Polje uložio 56 miliona, a samo u ovoj godini 10 miliona. Što je, kako je kazao, jasan pokazatelj pojačane pažne za nezaposlene u toj opštini.

"Potpisani sporazum Zavoda za zapošljavanje sa IRF-om predstavlja dugoročnu saradnju ove dvije institucije, tako da je zavod ponudio svoje prostorije, s obzirom da posjeduje veoma razvijenu mrežu i neophodnu evidenciju nezaposlenih  za realizaciju projekta“, kazao je direktor ZZZCG Suljo Mustafić, dodajući da je Zavod preuzeo i ulogu animatora lica iz naznačene tri grupe, nudeći i sopstvenu kreditnu liniju koja je, istina ograničena ali obezbjeđuje po povoljnim uslovima sredstva od 5 do 15 hiljada eura“. 

Direktor ZZZCG je podsjetio da je  Bijelo Polje opština sa velikim brojem nezaposlenih što se vidi kroz podatak da se na evidenciji zavoda nalazi 4.435 lica, što predstavlja stopu od preko 30% nezaposlenih. Zato Bijelo Polje i kroz Vladinu podršku sjeveru treba da bude u fokusu pažnje i IRF i Zavoda za  zapošljavanje i drugih institucija i na taj način kroz povoljne kreditne linije obezbijede smanjene nezaposlenosti, naglasio je Mustafić.

Program "Šansa za posao“ obezbjeđuje  beskamatne kredite koji su namijenjeni pomenutim grupama sa rokom vraćanja do dvanaest godina, sa grejs periodom do četiri godine.

Vukčević navodi da se radi se o izvanrednim uslovima koji daju šansu mnogim licima koja imaju neku poslovnu ideju. 

"Podsjetiću da su lica koja su u protekloj deceniji pokretala biznis uzimali kredite po kamatnoj stopi od 8, 9, 10 i nerijetko 15%. Danas su uslovi daleko povoljniji pa su mladi ljudi u pozici da dobiju beskamatne kredite“, kazao je Vukčević.

Prezentaciju je otvorila potpredsjednica Opštine Bijelo Polje Nemša Omerhodžić koja je izrazila očekivanje da će kroz ponuđeni program mnoga lica obezbijediti egzistenciju.

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније