Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina business, Objavio: I. P. ]

26. 09. 2017. 19:48 >> 19:17

U SVIM SEGMENTIMA

Bolja naplata prihoda

Sprovođenje mjera pojačane kontrole i snimanja prometa, zatvaranja objekata kod kojih je evidentirana nepravilnost i izdavanja prekršajnih naloga, doprinjelo je u prethodnom periodu boljoj naplati prihoda u svim segmentima, saopšteno je danas na sjednici Komisije za suzbijanje sive ekonomije.


Na sjednici, kojom je predsjedavao ministar finansija Darko Radunović, konstatovano je da je turistička sezona bila veoma uspješna, ne samo sa aspekta rekordne posjećenosti turista i rasta broja noćenja i prometa, već i povećanja prihoda usljed pojačanih aktivnosti svih inspekcijskih službi na suzbijanju neformalnog tržišta.

„Koordinacija nadležnih organa je u prethodnom periodu značajno osnažena, omogućena je kvalitetnija umreženost baza podataka inspekcijskih službi, što je rezultiralo pravovremenom i efikasnom reakcijom inspektora na terenu“, navodi se u saopštenju Ministarsva finansija.

Korak dalje u snaženju fiskalne discipline, kako su dodali, biće implementacija elektronske fiskalizacije, koja će kroz centralizovan sistem omogućiti automatsko učitavanje i evidentiranje svih aktivnosti poreskih obveznika, odnosno praćenje redovnosti njihovih uplata.

„Kada je riječ o prometu akciznih proizvoda i u tom domenu su konstatovani pozitivni rezultati u naplati, uz napomenu da je u cilju prevencije, kvalitetnijeg monitoringa i sužavanja prostora za zloupotrebe potrebno raditi na osiguravanju dodatnog nivoa zaštite u obilježavanju akciznih proizvoda kroz propisivanje standarda koji zadovoljavaju najveći nivo bezbjednosti“, kazali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su saopštili da je kao zona koja je najviše pogođena sivom ekonomijom identifikovana oblast tržišta rada, odnosno neregistrovanje zaposlenih osoba, kao i neevidentiranje prometa.

To ukazuje da je rad Komisije u narednom periodu potrebno, pored snaženja operativnih kapaciteta, usmjeriti i ka preispitivanju legislativnog okvira kojim je ta problematika definisana.

„U cilju povećanja efikasnosti u procesuiranju subjekata koji posluju u sivoj zoni, dogovoreno je da se Komisija obrati Vladi sa zahtjevom za uključivanje i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva u rad tog tijela“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније