Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

25. 09. 2017. 14:53   >>  14:22

MONSTAT SAOPŠTIO

Spoljnotrgovinska razmjena veća 9,1 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih osam mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,73 milijarde eura, što je 9,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 242,1 milion eura, što je 19,5 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Uvoz je bio viši 7,6 odsto i iznosio je 1,49 milijardi eura.

"Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,3 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosila 14,7 odsto", navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljene sirove materije, sem goriva, u iznosu od 67,6 miliona eura koji čine mineralne rude i otpaci metala 44,9 miliona eura i pluta i drvo 17,9 miliona eura.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 331,1 miliona eura, koji čine drumska vozila 104,2 miliona eura i industrijske mašine za opštu upotrebu 60,6 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 40,5 miliona eura, Bosna i Hercegovina (BiH) 30,4 miliona eura i Hong Kong 21,4 milion eura.

U uvozu, najveći spoljnotrgovinski partneri bili su Srbija sa 334 miliona eura, Kina 134,9 miliona eura i Njemačka 122,7 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније