Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

25. 09. 2017. 12:18   >>  15:20

"JEDNOG PROZORA"

Novim konceptom do efikasnijih institucija

Primjena koncepta jednog prozora (Single window), trebalo bi da doprinese ubrzanju protoka robe, povećanju sigurnosti u lancu snabdijevanja i smanjenju troškova, zbog čega nadležne institucije moraju zajednički raditi na njegovom uspostavljanju, ocijenio je direktor Uprave carina, Vladan Joković.

On je kazao da ta institucija ima za cilj da poveća svoju efikasnost kao odgovor potrebama poslovne zajednice na najbolji mogući način.

"U tom pravcu koncept jednog prozora smatramo efikasnim sredstvom na čijem uspostavljanju moramo raditi zajednički", naveo je Joković na konferenciji za novinare.

Primjena tog koncepta će, kako je rekao, ubrzati protok robe, povećati sigurnost u lancu snabdijevanja, smanjiti troškove, povećati transparentnost, poslovnoj zajednici ponuditi kvalitetnu i blagovremenu informaciju.

"Uspostavanje tog koncepta nije lak zadatak i zavisi od mnogo faktora, jake političke volje, predanosti, određivanja nadležnih organa i njihove saradnje kao ključa za uspješan process", rekao je Joković.

On je ocijenio da postoji prostor i za poboljšanje rada carinske službe posebno kroz smanjenje formalnosti u sprovođenju procedura, povećanje broja kompanija koje primjenjuju pojednostavljene postupke, i za dodatnu modernizaciju IT aplikacije.

Predstavnik Grupe Svjetske banke (SB), Violane Konor Lejsi (Violane Konor-Leacy), kazala je da ta institucija u regionu već pruža tehničku pomoć, a sad razmatraju i mogućnost donatorske podrške.

"Koncept jedan prozor se pominje u Sporazumu o trgovinskim olakšicama i definišemo ga kao instrument koji trgovcima omogućava da potrebne podatke koje traže svi regulatorni organi podnose samo jednom i to elektronskim putem, u momentu kada se ta informacija traži prvi put", objasnila je.

Nakon toga, kako je kazala, ta ista informacija će se dijeliti između različitih institucija u cilju obavljanja njihovih redovnih poslova.

"Radi se o kompleksnoj tehičkoj infrastrukturi, kao i softveru koji će biti potreban da bi se dvosmjerna komunikacija mogla realizovati kako treba, između poslovnog sektora i državne uprave", dodala je Konor Lejsi. 

Za razvoj tog projekta potrebno je 12 do 18 mjeseci.

Predstavnik Ministarstva ekonomije, Goran Šćepanović, kazao je da Sporazum o trgovinskim olakšicama, koji je stupuo na snagu 22. februara, ima za cilj smanjenje trgovinskih troškova, redukovanje vremena zadržavanja na granici, kao i unaprijeđenje koordinacije efikasnosti državnih organa nadležnih za prekogranično kretanje robe.

"Njegova primjena teži ka stvaranju transparentnog, pouzdanog i predvidljivog okruženja za međunarodnu trgovinu", ocijenio je Šćepanović.

Crna Gora je, u okviru svojih, definisala obaveze iz Sporazuma u kojima je, između ostalog, formiranje koncepta jednog prozora.

"Ideja je da dio Sporazuma koji se tiče jednog prozora stupi na snagu 1. januara 2024. godine. Za to su potrebna značajna finansijska sredstva i radimo na identifikovanju donatorske podrške, a vidimo i mogućnost saradnje sa SB", zaključio je Šćepanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније