Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

20. 09. 2017. 12:57 >> 12:27

CBCG - SB

Vidljivi efekti preduzetih mjera

Centralna banka (CBCG) sprovodi sve dogovorene aktivnosti u skladu sa preciziranim rokovima, saopštio je guverner Radoje Žugić i dodao da su efekti preduzetih mjera već vidljivi i mjerljivi.

"U posljednjih mjesec, ostvaren je dodatni pad nivoa loših kredita, sa 8,18 odsto na 7,82 odsto, a od banaka imamo najave realizacije značajnog broja inicijativa za restrukturiranje, što znači da u narednom periodu možemo očekivati dodatno smanjenje nivoa NPL-a", rekao je Žugić.

Žugić se, kako je saopšteno iz CBCG, danas sastao sa šefom Svjetske banke (SB) za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu (BiH), Emanuelom Salinasom, sa kojim je razgovarao o statusu aktivnosti koje vrhovna monetarna institucija realizuje u pravcu konkretizacije budžetske podrške koju pruža SB.

CBCG je, kako se navodi, osim na dalje smanjenje nivoa NPL-a, posvećena dodatnom unaprijeđenju regulativnog okvira, u pravcu njegove pune harmonizacije sa standardima Evropske unije (EU) i najboljom bankarskom praksom.

"Uz pozitivne trendove zabilježene u bankarskom sektoru i stanje u ekonomiji se unaprijeđuje, što potvrđuje visoka stopa rasta ostvarena u prvoj polovini godine, koja nezvanično iznosi četiri odsto, a za koju očekujemo da će biti još viša", dodao je Žugić.

Salinas je kazao da je zadovoljan postignutim rezultatima.

On je dao podršku aktivnostima CBCG, usmjerenim na održavanje stabilnosti finansijskog sistema, što, uz snažnu fiskalnu konolidaciju koju sprovodi Vlada, daje doprinos postizanju konačnog dogovora o programu budžetske podrške.

Na sastanku je razgovarano i o pripremama za učešće delegacije Crne Gore na predstojećim Godišnjim sastancima SB i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji će se održati sredinom oktobra u Vašingtonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније