Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

19. 09. 2017. 08:13 >> 07:43
1

78 MILIONA EURA

CEDIS ulaže u elektrodistributivnu mrežu

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) uložiće u naredne tri godine 78 miliona eura u razvoj i održavanje elektrodistributivne mreže u državi, saopštili su Dnevnim novinama predstavnici ove energetske kompanije.

U trogodišnjem periodu, realizujući plan investicija, CEDIS će ulagati u nastavak ugradnje "pametnih" brojila, izgradnju novih elektroenergetskih objekata, rekonstrukciju distributivne mreže, kao i optimizaciju radne snage i usavršavanje zaposlenih.

Zaposleni u CEDIS-u u narednom periodu najviše će raditi u Ulcinju i Herceg Novom, zbog, kako navode, sve veće potrebe ovih područja za električnom energijom, usljed izgradnje veoma velikog broja turističkih i stambeno-poslovnih objekata.

"U toku septembra počinje izgradnja trafostanice 35/10 kilovati (kV) “Novi Ulcinj”, vrijedne više od dva miliona eura. Završavaju se i radovi na priključnom 35kV kablovskom vodu od trafostanice 35/10kV “Kumbor” do nove trafostanice 35/10kV “Klinci”, sa polaganjem kabla u podmorskom dijelu trase u dužini od oko 1.000 metara", precizirali su u CEDIS-u.

Prema njihovim riječima, elektrodistributvna mreža u Crnoj Gori je dobrog kvaliteta, kako u pogledu tehničke ispravnosti, tako i u pogledu isporučene električne energije.

"Ako je suditi po prvoj godini našeg poslovanja kao samostalnog privrednog subjekta, možemo ustvrditi da će CEDIS takav pozitivan trend u poslovanju nastaviti i narednih godina", istakli su u kompaniji.

Za CEDIS se može reći da je novo preduzeće, ali ujedno i jedno od najstarijih u Crnoj Gori. Kao nezavisna kompanija, CEDIS je osnovan, tačnije izdvojen iz matične kompanijie Elektroprivrede, krajem juna prošle godine.

Time je, podsjećaju u kompaniji, ispoštovana direktiva EU sa kojom je usklađena i domaća regulativa, odnosno Zakon o energetici po kojem se djelatnost operatora distributivnog sistema električne energije obavlja samo u nezavisnom pravnom licu koj e ne obavlja druge energetske djelatnosti.

"Od osnivanja CEDISa protekla je godina, a za to vrijeme urađeno je ono što je planirano. Stavljena je u pogon trafostanica 35/10kV 'Popovići' kojom se poboljšala pouzdanost u napajanju korisnika u Opštini Bar. Izgrađena je trafostanica 35/10kV 'Klinci' u Herceg Novom i izvršena i rekonstrukcija trafostanice 35/10kV 'Pržno' u Tivtu. Prioritet naše kompanije jeste obezbjeđivanje sigurnog i kvalitetnog napajanja strujom postojećih korisnika i stvaranje uslova za priključenje novih, što se postiže kroz neprekidno ulaganje u mrežu", zaključili su u CEDIS-u, koji distribuira električnu energiju do 370.000 potrošača u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније