Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

18. 09. 2017. 17:16 >> 16:55

DAN OPŠTINE NIKŠIĆ

Grbović: Popravili privrednu sliku grada

Između dva Dana opštine, u Nikšiću se predano radilo na popravljanju ekonomske situacije, nastavilo da se značajno ulaže u investicione projekte i popravljanje privredne slike grada, saopštio je prvi čovjek opštine Veselin Grbović.

"Veoma je važno istaći da je uspostavljena finansijska stabilnost u budžetu opštine u kontinuitetu, sa dobrim prognozama za naredni period, lični dohoci se isplaćuju redovno, kao i porezi i doprinosi prema državi, redovno se izmiruju obaveze prema dobavljačima, državi i drugim institucijama, a obezbijeđeni su značajni depoziti za realizaciju planiranih investicija“, kazao je Grbović na svečanoj sjednici povodom 18. septembra, Dana opštine.

U godini od prošlog septembra, naglašava predsjednik, uspjeli su da završe i započnu  niz infrastrukturnih projekata i da, uz pomoć države, pokrenu i oporave praktično sve privredne kolektive koji su u periodu tranzicije prolazili kroz težak period svoga rada.

"Kao prvi investicioni projekat izdvajamo rekonstrukciju gradskog trga, trenutno je u toku popločavanje trga kao završna faza. Završeno je betoniranje kompletnog trga sa postavljanjem svih instalacija, urađeni su trotoari i saobraćajnice oko centralnog dijela trga i uz spomenik kralju Nikoli, fontane, česme, drveća i zelenila imaćemo objekat sa kojim ćemo moći da se dičimo. Za izradu saobraćajnica i trotoara dobijena je donacija kineske Vlade. Projekat trga se finansira iz budžeta Opštine. Vrijednost projekta iznosi  1,5 milion eura".

Govoreći o narednim planovima, Grbović je naglasio da je u planu niz značajnih investicija kao što su: rekonstrukcija Doma revolucije, projekat prevođenja Zete, vodovodi za MZ Vraćenovići, Dragovoljići, Bršno, Laz, Konjev do, Pilatovci, Vilusi..., rekonstrukcija dionica magistralnih puteva, izgradnja Doma za stare uz donaciju Evropskog regionalnog fonda, izgradnja vjetrenjače od 48 mw na prostoru Gvozd...

Veoma značajni pomaci, prema Grbovićevim riječima, urađeni su na popravljanju privredne slike grada, prenosi portal Onogošt.

"Zajedno sa državom uspjeli smo da aktiviramo praktično sve privredne kolektive koji su tokom tranzicije prošli kroz izuzetno teške situacije stečajeva, nerada, otpuštanja radnika i sl. Željezara proizvodi visoko legirane čelike, a uskoro bi trebalo i da pokrene pogon bluminga čime bi se ostvarivao ukupni prihod od preko 100 miliona eura, a Željezara bi bila ponovo jedna od najznačajnijih firmi u Crnoj Gori. Rudnici boksita proizvode značajne količine rude sa 100 odsto izvozom. Uz to, planirane su i nove investicije i otvaranje novih kopova. „Metalac“ je uposlio sve kapacitete i radi izuzetno dobro sa značajnim brojem novouposlenih radnika. „Javorak“ proizvodi i izvozi kompletan program svojih proizvoda uz dobro servisiranje svojih obaveza prema bankama i državi", naveo je, pored ostalog, Grbović.

Jovović i Dubljević novac od nagrade donirali Dnevnom centru

Kapitenu crnogorske reprezentacije Bojanu Dubljeviću i privredniku Ranku Jovoviću uručeno je danas, povodom 18. septembra, Dana opštine, najveće priznanje grada, Nagrada oslobođenja Nikšića.

Novčani dio nagrade dobitnici su donirali Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju.

Dubljević je nagrađen za najviše zasluge i postignute rezultate u oblasti sporta. Umjesto njega nagradu je primio njegov brat Vladan, koji se u Bojanovo i u ime čitave porodice Dubljević zahvalio gradu, istakavši da je to najveće priznanje za Bojana koji je priznat i poznat kao vrhunski sportista.

Privrednik Ranko Jovoviću, koji je dobio ovu nagradu za najviše zasluge i postignute rezultate u oblasti privrede i ukupnog razvoja opštine Nikšić, istakao je da riječi nijesu dovoljne da iskaže koliko je počastvovan i uzbuđen što je dobitnik ovako visokog priznanja.

Jovović je pozvao sve svoje kolege privrednike da zajedničkim naporima, koristeći sve svoje potencijale i uticaj koji imaju, rade na pozicioniranju Nikšića kao grada sa najboljim poslovnim ambijentom, najboljim privrednim rezultatima i najboljim uslovima za život.

"Smatram da smo na dobrom putu da to ostvarimo ukoliko istrajemo, a Nikšić će to znati da cijeni, znati da vrati... uostalom Nikšić nas na to obavezuje“, zaključio je on.

Uručene nagrade najboljim studentima

Kao izraz priznanja za izuzetan uspjeh u studiranju, danas su na svečanoj sjednici uručene Studentske nagrade opštine Nikšić za 2017. godinu.

Nagrađeni su: Đorđije Krivokapić, diplomirani student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici, studijski program – Elektronika, telekomunikacije i računari, sa prosječnom ocjenom  „A“ (9.89), Ninoslava Lalatović, diplomirana studentkinja Medicinskog fakulteta UCG, studijski program – Farmacija, sa prosječnom ocjenom „A“ (10.00), Petar Tadić, diplomirani student Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, studijski program – Teorijska i eksperimentalna fizika, sa prosječnom ocjenom „A“ (10.00), Nina Tomašević, diplomirana studentkinja Filološkog fakulteta UCG u Nikšiću, studijski program – Francuski jezik i književnost, sa prosječnom ocjenom „A“ (10.00) i Vanja Miljanić, diplomirana studentkinja Biotehničkog fakulteta UCG u Podgorici, studijski program – Biljna proizvodnja, sa prosječnom ocjenom „A“ (9.88).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније