Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavio: B.V. ]

18. 09. 2017. 12:56 >> 12:26

DEMOKRATE SMATRAJU

Nikšiću potreban privredni zaokret

Opštini Nikšić je potreban radikalan privredni i institucionalni zaokret, bez bez čega nema oporavka i uslova za bolji život građana, ocijenio je poslanik Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica.

 

“Nikšić mora biti žarište reindustrijalizacije u Crnoj Gori. Bez toga i bez uvođenja reda i demokratije nema opstanka i oporavka i uslova za bolji život građana”, rekao je Koprivica na konferenciji za novinare u Nikšiću.

On je, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, kazao da svi zvanični ekonomski pokazatelji, od kojih lokalna vlast bježi, govore da Nikšić danas nema nijednu kvalifikaciju industrijskog grada.

“Nikšić pati od hroničnog nedostatka proizvodnje i novih radnih mjesta. Nikšić je danas grad penzionera, nezaposlene omladine i onih koji žive od socijalne pomoći. Nikšić je grad uništenih fabrika iz kojeg se odlazi i grad u kojem se ne otvaraju nova radna mjesta”, rekao je Koprivica, čestitajući Dan opštine građanima tog grada.

On smatra da je to posljedica pljačkaške privatizacije, otimačina režima i rasprodaje vitalnih resursa. Nikšiću, kako je dodao, nedostaje realna proizvodnja i u njemu se ne stvara nova vrijednost.

“Stopa nezaposlenosti je stalno rastuća i dostigla je rekordan nivo od skoro 21 odsto. U odnosu na posljednji petogodišnji period porasla je osam odsto, a u odnosu na 2010. godinu stopa nezaposlenosti je udvostručena. U Nikšiću je, prema izvještaju Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) za prošlu godinu bilo 5,44 hiljade nezaposlenih. Pri tome, rigorozniji su uslovi za brisanje sa evidencija, a mnogi ljudi su obeshrabreni od prijavljivanja na biro rada”, precizirao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, u Nikšiću je za posljednjih pet godina 3,1 hiljada zaposlenih manje.

“Preko dvije hiljade zaposlenih je manje od dolaska na vlast aktuelnog i nelegitimnog gradonačelnika. Prosječna zarada je u posljednjem dvogodišnjem periodu niža tri odsto. Upravo ovo ukazuje na konstantan pad kupovne moći i snižavanje životnog standarda u Niksiću”, rekao je Koprivica.

Broj penzionera je, kako je dodao, od 2011. porastao 2,5 hiljada i u odnosu na broj zaposlenih je veći oko četiri hiljade. To je dokaz katastrofalno lošeg omjera koji dovodi u pitanje održivost sistema.

“Iako je Nikšić, nekad nesumnjivi industrijski centar, prvi po veličini teritorije i drugi po broju stanovnika, u njemu je danas svega 6,5 odsto od ukupnog broja poslovnih subjekata u Crnoj Gori. Takođe, broj preduzeća je u konstantnom padu što je dokaz zamiranja privrednih aktivnosti zbog katastrofalnog poslovnog okruženja”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, broj gostiju i turističkih noćenja je više nego poražavajući, strmoglavo pada i govori da je Nikšić van svake pažnje na turističkoj mapi.

“Tako je 2009. godine u Nikšiću bilo 11,02 hiljade gostiju, od čega 8,1 hiljada stranih gostiju i 40,9 hiljada noćenja. A 2015. godine je u Nikšiću bilo svega 5,97 hiljada gostiju i svega 11,58 hiljada noćenja. Za šest godina je duplo manji broj gostiju, a četiri puta manje turističkih noćenja”, rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, iz godine u godinu se konstantno smanjuje opštinski budžet i svi prihodi.

“U 2015. i prošloj godini prisutan je pad na strani svih opštinskih budžetskih prihoda. Planirani budžet su sveli na minimum i taj minimum opštinska vlast ne može i ne umije da ostvari na planirani način”, naveo je Koprivica.

Ukupni prihodi su 1,4 miliona eura manji u odnosu na planirane. Prihod od poreza na nepokretnosti ostvario je podbačaj u odnosu na planirani iznos oko 400 hiljada eura.

“Rashodi su 20 odsto manji od planiranog što znači da određene javne potrebe nijesu isfinansirane. Kapitalni budžet je planiran na 3,9 miliona eura, a realizovana je samo polovina”, saopštio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније