Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

15. 09. 2017. 16:53 >> 18:07

SIMOVIĆ NA FORUMU

Veliki potencijal saradnje s Kinom

Potencijali saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope su veliki i sve zemlje imaju šta da ponude na međusobnim tržištima, istakao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović na Forumu gradonačelnika u Podgorici.

"U narednom periodu ciljevi se moraju definisati u pravcu podsticanja dvosmjerne i balansirane trgovinske razmjene, od koje će korisiti imati svih sedamnaest zemalja. Izvozna snaga Kine raste iz godine u godinu, a šesnaest zemalja Evrope proizvode visokokvalitetne proizvode koji mogu biti konkurentni na kineskom tržištu. Zbog toga zajedno moramo raditi na ujednačavanju spoljnotrgovinske razmjene i zajedno otklanjati sve administrativne i druge barijere koje usporavaju taj proces", naglasio je Simović.

On je podsjetio da je Crna Gora ove godine, u saradnji sa kineskim partnerima, u gradu Ningbou otvorila Nacionalni paviljon koji će služiti kao svojervrsna crnogorska kuća za promociju privrednih potencijala i naših proizvoda.

"Kroz redovne sastanke Mješovite međuvladine komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju, čiji sam kopredsjedavajući, vlade Crne Gore i Kine razmjenjuju mišljenja i pronalaze konkretne modele saradnje na bilateralnom nivou, koji takođe doprinose ispunjavanju ciljeva Mehanizma saradnje 16+1. Paralelno sa ovim Okruglim stolom održava se i jednako važan Biznis forum. Vjerujem da će kompanije iz Crne Gore,  Kine i ostalih petnaest zemalja pronaći interes za saradnju i realizaciju zajedničkih projekata", poručio je potpredsjednik Vlade.

Investitori iz 113 zemalja posluju u CG

Simović je naglasio da u našoj zemlji posluju investitori iz 113 zemalja, kao i da je u prvom kvartalu ove godine zabilježen rast stranih direktnih investicija, što je rezultat napora koje Crna Gora ulaže na stalnom unaprijeđenju poslovnog ambijenta.

"Trenutna konkuretnost Crne Gore, po izvještaju Svjetske banke o lakoći pokretanja biznisa, je na relativno visokoj 58 poziciji. Naravno, to nas ne zadovoljava. Želimo dalje napredovati i dodatno Crnu Goru učiniti atraktivnijom investicionom destinacijom u Jugoistočnoj Evropi. U sektoru turizma, na primjer, najbolja potvrda potencijala je postojeći obim investicija, koji iznosi preko tri milijarde eura. Svakako to nije jedina oblast u kojoj nudimo mogućnosti za privrednu saradnju i investicije. Poslovne mogućnosti su izražene u poljoprivredi, saobraćaju, pomorstvu, logistici, industriji, ekologiji", rekao je on.

Potpredsjednik vlade je kazao da je Deklaracija o uspostavljanju mehanizma Okruglog stola predsjednika komora glavnih gradova, koja će danas biti usvojena u Podgorici, važan dokument.

"Iskazujem zadovoljstvo činjenicom da se mehanizam zasniva na opštim principima pregovaranja, saradnje i razmjene. Posebno ističem načelo po kojem će učesnici predlagati teme, dogovarati buduću saradnju i razmjenjivati mišljenja o problemima sa kojima se suočavaju u oblasti investicija i trgovine, kao i predlagati odgovarajuća rješenja.  Nije posebno teško konstatovati, uočiti i analizirati izazove koji su pred nama, ali puno je važnije predlagati rješenja, prije svega u borbi protiv protekcionizma, trgovinskih ratova, i raznih vidljivih i prikrivenih barijera, u još uvijek krhkom, nesigurnom i sporom oporavku globalne ekonomije. Zato me raduje vaša spremnost da predlaganjem konkretnih inicijativa jačate vašu saradnju na korist privrednika i građana vaših gradova, ali i ukupnih ekonomija država koje predstavljate u Mehanizmu saradnje 16+1", kazao je Simović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније