Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavio: B.V. ]

13. 09. 2017. 16:28   >>  21:54

SIMOVIĆ OCIJENIO

"Nika" perspektiva proizvođačima mlijeka

U Mljekari Nika, koju je početkom avgusta prošle godine iz stečaja za 910 hiljada eura kupila nikšićka firma F.M.L, vlasništvo porodice Šljukić, danas je ozvaničen nedavno započeti rad, nakon dvogodišnje pauze.

Mljekari Nika je trenutno zaposleno 35 radnika, a tržištu dnevno prodaju oko 4,5 hiljada proizvoda, među kojima su i jogurt i kisjela pavlaku.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Milutin Simović, rekao je da je zadovoljstvo kada se realizuju novi projekti i u Nikšiću i Crnoj Gori, posebno kada je riječ o proizvodnim pogonima u kojima se otvaraju nova radna mjesta.

“Za sada je u Niki otvoreno 35 radnih mjesta, a u perspektivi će biti 70 zaposlenih. Zadovoljstvo je i što je otvaranje Nike perspektiva za brojne kooperante, vrijedne domaćine i proizvođače mlijeka, ne samo u Nikšiću, koji će dobiti nove i sigurne garancije kvalitenog otkupa njihovog proizvedenog mlijeka“, saopštio je Simović na zvaničnom otvaranju Mljekare Nika.

On je kazao da će se iz Nike dobiti nova, vrijedna paleta kvalitenih proizvoda, koji će za ekonomiju Crne Gore obezbijediti dodatnu supstituciju uvoza mlječnih proizvoda u sektoru mljekarstva.

„U ovom biznisu, kao i u svakom drugom biće dosta novih izazova, ali čini mi se da u ovakvim proizvodnim pogonima, uspjeh garantuje dobra saradnja sa mrežom kooperanata. Mnogo je obaveza i odgovornosti prema farmerima, koji treba da proizvode što više kvalitetnog mlijeka, ali i obaveza mljekare da proizvedene količine na vrijeme otkupi, redovno plati po tržišnim cijenama i plasira tržištu“, naveo je Simović.

On je dodao da će i Mljekara Nika, u integrisanom lancu od farme do potrošača, kao i druge na području Crne Gore, imati kontiniranu i izdašnu podršku Ministarstva poljoprivrede i Vlade, kao i do sada.

Simović je podsjetio da se ta pomoć ogleda u obezbijeđenju ne malih subvencija za proizvođače mlijeka, kao i podršku farmerima za nabavku stočnog fonda, mehanizacije i opreme, a mljekarama u stvaranju novih perspektiva kroz nove fondove kako bi većinu mjera učinili još sadžajnijim i finansijski izdašnijim.

„Sada imamo Agrobudžet koji se iz godine u godinu uvećava i na pragu smo kada ćemo veoma brzo početi korišćenje evropskih bespovrtanih sredstava kroz projekat IPARD-a. Pitanje je dana, odnosno sedmice, kada ćemo konačno dobiti zeleni signal za povlačenje ne malih sredstava od 40 miliona eura koji će biti usmjereni u sektor primarne proizvodnje i prerade“, rekao je Simović.

Prema njegovim riječima, počela je i treća linija, projekat IFARD-a, i ovih dana privode se kraju pregovori sa Svjetskom bankom (SB) vezano za projekte novog MIDAS-a, koji će biti još sadržajniji i finsijski izdašniji od prethodnog.

Govoreći o ponovnom pokretanju Nike, Simović je saopštio da je to omogućeno i kroz dobro vođenje stečajnog postupka, kao i pomoć lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede i kreiranje rješenja zakonski utemeljenih i pravednih, posebno za kooperante kojima je u maksimalno mogućnoj mjeri isplaćen zaostali dug.

„Ovaj projekat dobio je podršku i iz Abu Dabi fonda, posredstvom Ministasrtva, i to je bio važan zamajac za otvaranje“, kazao je Simović.

On je podsjetio da je nikšićka lokalna uprava najavljivala da će Nika biti samo jedan od projekata koji se pokreću u tom gradu, gdje slijede nove investicije i radna mjesta.

Predsjednik Opštine, Veselin Grbović, ocijenio je veoma značajnim otvaranje Mljekare Nika, čiji su vlasnici uradili sve da se ponovo pokrene proizvodnja.

„Mislim da će ova mljekara biti jedna od značajnih u Crnoj Gori, jer je njen početak važan ne samo za Nikšić“, ocijenio je Grbović.

On je naveo da je bio u svakodnevnoj komunikaciji sa porodicom Šljukić, kako bi se prevazišli određeni problemi.

„Mljekara je već počela da radi i postiže odlične rezultate, a uposlila je za sada i 35 radnika što je veoma značajno. Broj zaposlenih vjerovatno će rasti sa širenjem palete proizvoda“, rekao je Grbović.

Izvršni direktor Nike, Tadija Šljukić, rekao je da je zadovoljan što je ponovo počela da radi stara nikšićka mljekara, koja je jedina decenijama donosila mlijeko na trpeze građanima Nikšića.

„Nakon kratkotrajnog zastoja Nika je obnovila proizvodnju u modernim, savremenim pogonima sa proširenom paletom mliječnih prerađevina“, rekao je Šljukić.

On je kazao da se njegova porodica, u čijem vlasništvu je i mljekara Srna u Nikšiću, već duže bavi preradom mlijeka i najavio da će širiti asortiman proizvoda, kao i količinu i obim prerade mlijeka.

Šljukić je pozvao sve kooperante i domaćine da drže što više krava i obećao da će im sve količine mlijeka biti otkupljene i na vrijeme plaćene.

U Nikšiću je danas, tokom radne posjete Simovića, ozvaničen i završetak vodovoda u selu Dučice u nikšićkoj Župi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније