Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

09. 09. 2017. 15:06   >>  14:36

UPRAVA CARINA PODSJEĆA

Do petka platiti akcize

Uprava carina podsjetila je akcizne obveznike da do 15. septembra moraju da ispune zakonsku obavezu prijavljivanja i plaćanja akcize kod povećanja njene visine.

Posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o akcizama uvedena je obaveza obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja akcize, kod povećanja njene visine.

"Kako bi ispunili zakonom propisane obaveze u roku, a to je u ovom slučaju 15. septembar, akcizni obveznici moraju da ispoštuju određenu proceduru", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Uprave carina.

Proizvođači, uvoznici kao i osobe koje obavljaju trgovinu na veliko, i/ili malo, koji na dan prije povećanja visine akcize imaju na zalihama akcizne proizvode, dužni su da naprave popis zaliha tih proizvoda, i da na zatečene zalihe naprave obračun razlike akcize prema iznosima i stopama propisanim Zakonom o akcizama.

"Napominjemo da navedenu obavezu nemaju osobe koje obavljaju trgovinu na veliko, i/ili trgovinu na malo duvanskim proizvodima", rekli su iz Uprave carina.

Popis zaliha akciznih proizvoda i obračun razlike akcize, treba da se podnesu na obrascu AKC-ORA, nadležnim područnim jedinicama Uprave carina u roku od 15 dana po isteku mjeseca u kojem je došlo do povećanja visine akcize, odnosno do 15. septembra, do kada se razlika akcize mora uplatiti.

Obrazac kao i podaci o žiro računu za uplatu razlike akcize, sa uputstvom za popunjavanje, se može preuzeti sa sajta Uprave carina.

"Zakonom o akcizama predviđena je prekršajna odgovornost i propisana novčana kazna od dvije hiljade eura do 20 hiljada eura, za kompaniju, ako na dan povećanja visine akcize akciznih proizvoda ne obavi popis zaliha, obračun i uplatu akcize, odnosno razliku akcize, u skladu sa zakonom", rekli su iz Uprave carina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније