Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 06. 2013. 21:44 >> 21:44

CRNOGORSKA PREDUZEĆA

Sve više ispunjavaju standarde EU

Broj malih i srednjih preduzeća koja ispunjavaju direktive i propise Evropske unije povećava se svakim danom, iako zbog nedovoljne usklađenosti sa međunarodnim standardima izvoz i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

Iz Direkcije za razvoj MSP kazali su agenciji Mina-business da su integracioni procesi Crne Gore promijenili uslove poslovanja tog sektora, u smislu sve većeg uvažavanja direktiva i propisa EU, čime se ujedno obezbjeđuje i veća konkurentnost proizvoda.

„Dostizanje određenog nivoa međunarodne konkurentnosti jeste i jedan od preduslova za prijem u EU, jer Crna Gora mora na postepen način postati tržišna privreda sa konkuretnim MSP, koja su sposobna da izdrže pritisak jedinstvenog tržišta EU“, smatraju predstavnici Direkcije.

Izvoz nije na zadovoljavajućem nivou

Oni su kazali da je Evropa velika šansa za crnogorska MSP, s obzirom da je Crna Gora na putu pristupanja EU i jedinstvenom ekonomskom tržištu, sa više od 500 miliona stanovnika.

„EU prepoznaje standardizaciju kao preduslov za uključivanje u međunarodne i evropske integracione tokove i obezbijeđivanje slobodnog protoka robe i usluga, što znači da je pitanje uvođenja standarda kvaliteta veoma značajno za sektor MSP u Crnoj Gori“, rekli su iz Direkcije.

Ipak, kako su naveli, i pored sprovedenih mjera i toga da su MSP svjesna potrebe uvođenja standarda u svoje poslovanje, izvoz i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, što je posljedica nedovoljne usklađenosti proizvoda i standarda sa važećim međunarodnim ISO standardima i drugim međunarodnim normama i garancijama kvaliteta.

„Razlog je i sama činjenica da je u pitanju proces koji traje i koji se svakog dana unaprijeđuje, o čemu svjedoči obezbijeđena institucionalna infrastruktura kvaliteta, usvojeni sistemski zakoni usklađeni sa EU, odgovarajući tehnički propisi, uredbe, standardi, kao i redovna edukacija MSP i pružanje relevantnih informacija na tom polju“, rekli su iz Direkcije.

Vlada kroz djelovanje Savjeta za unaprijeđenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi radi na ukidanju nepotrebnih propisa i njihovoj izmjeni u skladu sa datim preporukama.

„Taj postupak sadrži oko 1,87 hiljada preporuka koje se odnose na zakonska i podzakonska akta, kao i administrativne postupke, a period njihove implementacije počeo je prošle godine i traje do naredne, kada su resorna ministarstva u obavezi da svoje propise usklade sa tim preporukama“, precizirali su iz Direkcije.

Još će raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta

Vlada je, kako su podsjetili, od 2008. godine realizovala aktivnosti koje su doprinijele poboljšanju poslovnog ambijenta u smislu pojednostavljanje postojećih i ukidanja nepotrebnih administrativnih postupaka, reformi lakoće poslovanja u dijelu omogućavanja jednošalterskog sistema registracije privrednih subjekata, elektronskog podnošenje prijave za registraciju preduzeća, reformi biznis licenciranja i uspostavljanja E-registra licenci, reformi u oblasti kreditnog biroa, registrovanja nepokretnosti, implementaciji One stop shop jednošalterskog sistema u postupku izdavanja građevinskih dozvola, plaćanja poreza i zapošljavanja stranaca.

Direkcija za razvoj MSP već četiri godine uzastopno sprovodi istraživanja - Poslovna klima za MSP u okviru kojih su prikupljeni podaci anketiranih preduzeća i iskazane administrativne i ekonomske barijere za poslovanje tog sektora.

»Iako se intezivno radi na poboljšanju poslovne klime za MSP, rezultati istraživanja za prošlu godinu pokazuju da su najveće administrativne barijere opštinski i državni porezi i takse, administrativne procedure, rad inspekcijskih službi i procedure za izdavanje dozvola“, precizirali su iz Direkcije.

Od ekonomskih barijera za poslovanje, prema stavu MSP, su niske cijene i nelojalna konkurencija, problem naplate potraživanja, visoki troškovi rada i otežan pristup finansijama.

Iz Direkcije su poručili da će i u narednom periodu raditi na smanjenju i otklanjanju tih problema u poslovanju sektora MSP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније