Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

05. 09. 2017. 13:48   >>  13:17

PORT OF ADRIA

Novi kran od sjutra u funkciji

Novi kontejnerski kran kompanije Port of Adria iz Bara počeće sjutra da radi.

Iz kompanije je saopšteno da će se na svečanoj ceremoniji povodom početka rada novog krana prisutnima obratiti predsjednik grupacije Global Ports Holding, Mehmet Kutman, premijer Duško Marković i ambasador Turske u Crnoj Gori, Serhat Galip.

Novi lučki kontejnerski kran proizveden je u halama renomirane njemačke kompanije Liebherr. Ukupne nosivosti 68 tona, sa dometom od 42 metra prema moru, odnosno 14 metara na kopnu i opcijom da obavlja istovar dva kontejnera istovremeno, kran omogućava servisiranje većih kontejnerskih brodova.

"Stavljanjem krana u funkciju, zajedno sa ostalim realizovanim investicijama u opremu i u informacioni sistem, produktivnost kontejnerskog pretovara će se utrostručiti u odnosu na period prije privatizacije", navodi se u saopštenju.

Kompanija je u prethodnom periodu, sa opremom kojom je raspolagala, bila u mogućnosti da za sat pretovari 17 do 18 kontejnera, dok sada može 50, što je blizu kapaciteta koje imaju konkurentne luke u regionu.

"Nabavka krana dio je obaveznog investicionog programa koji novi većinski vlasnik Port of Adria, kompanija Global Ports Holding, realizuje u skladu sa kupoprodajnim ugovorom. Do sada su realizovane investicije u vrijednosti od 11,4 miliona EUR. Ukupna vrijednost krana je 6,4 miliona EUR", rekli su iz Port of Adrie.

Kompletan investicioni program biće ispunjen nakon rekonstrukcije južne obale Gata 1.

Global Ports Holding je međunarodni lučki operator sa diversifikovanim portfoliom kruzing i komercijalnih aktivnosti u 14 luka, u osam različitih država, u Mediteranu, Atlantiku i u Azijsko-pacifičkom regionu.

"U prošloj godini, u lukama kojima upravlja Global Ports Holding pretovareno je 4,5 miliona tona tereta, prihvaćeno tri hiljade kruzera i opsluženo 7,8 miliona turista. Jedan od akcionara je i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), a od maja se nalazi na listingu Londonske berze", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније