Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

04. 09. 2017. 17:25 >> 17:01
2

DRŽAVNI I LOKALNI NIVO

Podsticajne mjere ohrabrujuće

Programi podsticaja Ministarstva ekonomije, zajedno sa podsticajnim mjerama koje je donijela Prijestonica Cetinje, ohrabruju da u narednom periodu privrednici iz tog grada mogu značajno lakše ući u neke od svojih biznis inicijativa, zaključeno je na današnjem sastanku.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić i gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović sastali su se danas sa privrednicima u okviru Biznis karavana.

Sekulić je nakon sastanka kazala da veliki izazov sa kojim se susrijeću privrednici u prijestonici Cetinje je nedostatak radne snage, odnosno teškoće u pronalaženju zaposlenih sa teritorije prijestonice.

"Takođe, ono sa čim se suočavaju privrednici je neizvjesnost u poslovanju i načinu finansiranja. Razgovarali smo o tome kako naći rješenje za valorizaciju prostora bivše fabrike Obod i o tome kako država i Prijestonica mogu u tome da pomognu“, kazala je ona.

Poruke sa današnjeg sastanka će, kako je rekla, Ministarstvo ekonomije prenijeti kolegama iz drugih resornih institucija, kako bi učinili sve da unaprijedimo administrativni ambijent i omogućimo privrdenicima iz Crne Gore da mogu uvoziti radnu snagu, jer je činjenica da je za određene kategorije teško doći do radne snage sa teriotirije Crne Gore.

"Kada je riječ o programima podrške, nekoliko preduzeća sa teritorije prijestonice je već koristilo neke od programama i čuli smo da su imali pozitivna iskustva, da će se još preduzeća javiti. Konkretno, jedna kompanija sa Cetinja je u procesu evaluacije za Uredbu u podsticanju direktnih investicija“, kazala je Sekulić.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva, podsjetila da je klaster pršutara kroz jedan od programa bio podržan sa 7.000 eura, kao i da su tri firme sa Cetinje koje su u svoje poslovanje uključile međunarodne standarde dobile podršku od 14.000 eura.

Bogdanović je rekao da je prijestonica Cetinje primjer dobre prakse kako treba stvarati konkurentan i podsticajni okvir za investicije.

"Mi smo to u prethodnom periodu uradili kroz donošenje seta podsticajnih mjera, a sve ovo što čujete da dolazi sa državnog nivoa značajno ohrabruje da u narednom periodu privrednici sa teritorije prijestonice mogu značajno lakše ući u neke od svojih biznis inicijativa“, kazao je Bogdanović.

On je naveo da je na današnjem sastanku bliže upoznao Sekulić sa aktuelnim projektima u prijestonici.

"Jedan od njih je prostor nekadašnje Košute koji se valorizuje, gdje očekujemo nova radna mjesta, kao i biznis inkubator koji će biti jedan novi logistički inovativni centar za razvoj MSP. Upravo podsticajne mjere koje nudi Vlada ohrabruju i buduće stanovnike biznis inkubatora“, kazao je Bogdanović.

Tema razgovora bio je, kako je dodao, i prostor Oboda, za koji je sačinjen Master plan razvoja.

"Sa nestrpljenjem očekujemo završetak stečajnog postupka, kako bismo zajedno sa Vladom osmislili način valorizacije ovog prostora, s obzirom na to da ima investitora koji se interesuju. Ali, bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa nije moguće pokrenuti bilo kakve sadržaje i očekujemo da ćemo u komunikacji sa stečajnim upravnikom to u najskorijem periodu riješiti“, dodao je Bogdanović.

Ministarstvo ekonomije je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pokrenulo Biznis karavan – karavan dobrih poslovnih prilika, kako bi obišli sve opštine u Crnoj Gori i u direktnoj komunikaciji upoznali privrednike sa svim programima podrške razvoju biznisa koje Ministarstvo ekonomije sprovodi.

Osim Cetinja, do sada je Biznis karavan posjetio Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Šavnik i Žabljak.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније