Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

01. 09. 2017. 08:03 >> 07:33

VJETROELEKTRANE

"Malta Montenegro" ulazi u Možuru

Vlada je dala saglasnost za prenošenje 90 odsto udjela u zavisnoj kompaniji "Možura Wind Park" sa malteške državne "Enemalte" na "Malta Montenegro Wind Power", navodi se u informaciji o realizaciji ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na Možuri.

"Uključivanjem druge kompanije u zavisnu kompaniju se ne obavlja promjena investitora već samo vlasničke strukture zavisne kompanije. Naime, investitor i dalje ostaje kompanija Enemalta kojoj nijesu umanjene obaveze koje proističu iz ugovora o zakupu zemljišta, kao i po osnovu ugovora o prenosu ugovora, već se dodatnim uključivanjem druge kompanije u zavisnu kompaniju proširuju sve dosadaš- nje obaveze i na tu kompaniju", navodi se u dokumentu, koji je usvojila Vlada u četvrtak.

Pobjeda prenosi da će na taj način umjesto trenutno jedne kompanije "Enemalte" za obaveze iz ugovora biti odgovorne dvije kompanije uključujući i samu Enemaltu.

"Rizici kašnjenja u realizaciji ovog ugovora su na strani investitora kao i svi troškovi koji proisteknu usljed kašnjenja krivicom investitora", dodaje se u dokumentu.

Država je prvobitno zaključila ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura 2010. godine sa konzorcijumom "Fersa & Čelebić". Taj investitor je u toku 2015. godine izrazio zainteresovanost za prenos prava i obaveza iz ugovora o zakupu na novog zakupca, odnosno na kompaniju "Enemalta", čiji je većinski vlasnik Vlada Malte.

"Do sada je investitor redovno izmirivao obaveze po ovom osnovu, čime nije dovedeno u pitanje ostvarivanje prihoda Crne Gore po osnovu ovog ugovora", kaže se u dokumentu.

U skladu sa ugovorom, definisano je da izgradnja vjetroelektrane na Možuri bude završena do 15. novembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније