Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Rada Đaković, TVCG

23. 08. 2017. 20:24 >> 20:59
3

TIVAT

Čije je zemljište aerodromskog kompleksa?

Ako su tačni podaci Uprave za nekretnine da kompleks aerodroma Tivat nema vlasnika, već samo korisnika, te da se u knjigama Opština Tivat više ne vodi kao vlasnik skoro pola miliona kvadrata, onda to izaziva veliku sumju među Tivćanima uoči Vladine najave da će Aerodrom dati u zakup stranim investitorima. Tome će se oduprijeti u opoziciji, ali i u dijelu vlasti.

U knjiženju 545 hiljada kvadarta aerodromskog komleksa u Tivtu, sada nema titulara svojine, već prema podacima Uprave za nekretnine samo korisnika.

"Aerodromi su vlasništvo države Crne Gore, s pravom upravljanja JP Aerodromi Crne Gore. Takav upis je završen u Podgorici", naveo je direktor Uprave za nekretnine, Dragan Kovačević.

Ali na rješenje Uprave za nekternine žalila se Opština Tivat, pozivajući se na Zakon o državnoj imovini iz 2009, jer, aerodrom se nalazi u granicama GUP-a i zemljište je opštinsko, smatraju Tivćani.

"Međutim, rješenje naše je potvrđeno. Odbijena je njihova žalba i aerodrom će ovih dana biti upisan kao svojina Crne Gore, a korišćenje, odnosno upravljanje JP Aerodromi Crne Gore", kaže Kovačević.

Iz Direkcije za imovinu Opštine Tivat potvrdili su takođe da je lokalna uprava ostala bez svog udjela u 11 parcela, iako je prije 17 godina bila vlasnik skoro 45 odsto od preko milion kvadrata vazdušne luke sa okolinom.

U Upravi tvrde da je zemljište svojevremeno eksproprisano, te da Opština Tivat kao vlasnik zemlje na aerodromu nikada nije bila.

U lokalnoj upravi ne žele da pričaju pred kamerom. Ali, u manjinskom dijelu vlasti, u SD-u se, ipak, nadaju.

"Onog trenutka kada dobijemo iz katastra prave podatke tada ćemo da se odredimo po tom pitanju. Nadam se da to nije tako", kaže predsjednik SD Tivta Zdravka Mitrovića.

Opoziciona Tivatska akcija na sve gleda kao na bespravnu pripremu za davanje Aerodroma u dugogodišnji zakup.

"To je priprema terena za ono što Vlada namjerava - da ga proda i da ga uzme iz državnog i opštinskog vlasništva", ističe Miomir Abović iz Tivtaske akcije.

S obzirom da je riječ i o zemlji koju su svojevremeno dobrim dijelom poklonile tivatske porodice radi gradnje aerodroma, nije se lako pomiriti s tim da je nestalo preko pola miliona kvadrata.

"Opozicija u tivastkoj SO ići će na to da se organizuje lokalni referendum o Aerodromu Tivat. Najveća odgovornost je na Tivćanima koji su glasali za režimske partije", poručuje Abavić.

U SD-u ne žele da povezuju novu situaciju za eventulnim zakupom Aerodroma Crne Gore, čemu se protive smatrajući da treba realizovati investiciju za unapređenje Aerodroma uz pomoć Evropske banke za razvoj.

Može li zbog svega doći ido razlaza među koalicionim partnerima u državnom vrhu i u lokalnoj vlasti?

"Ja se nadam da će zaista Vlada vidjeti da Aerodromi Crne Gore treba da ostanu u državnom vlasništvu. Već na prvoj sjednici lokalne Skupštne ćemo zauzeti svi konsenzusom isti stav da se ne ide na privatizaciju Aerodroma Tivat, iako znamo da to nije obavezujuće za Vladu Crne Gore", kaže Zdravko Mitrović.

Oko Luke Bar tamošnji odbornici su imali konsenzus. Da li će on biti postignut i oko posljednjeg velikog državnog resursa, aerodroma u Tivtu? Vlada bi tako opet dobila jasnu poruku.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније