Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 06. 2013. 11:40 >> 11:42
2

PREKO LUKE BAR

Ekvador želi direktne trgovinske veze sa CG

Ekvador je zainteresovan da uspostavi direktne trgovinske veze sa Crnom Gorom preko Luke Bar, saopšteno je na prezentaciji ekonomskih, investicionih i turističkih potencijala ove južnoameričke zemlje, održane u Privrednoj komori Crne Gore.

Otpravnica poslova Ambasade Ekvadora u Italiji Alba Koeljo de Barbosa naglasila je da proizvode koje Ekvador izvozi brojnim zemljama poskupljuju posrednici, odnosno distribucija preko drugih destinaci.

“Želimo da izbjegnemo taj trougao u trgovini i da sa vama nađemo sinergiju koja bi nam omogućila direktnu robnu razmjenu. Zato ćemo posjetiti Luku Bar”, kazala je ona.

Prema njenim riječima treba imati u vidu da Ekvador može da bude strateško mjesto za investiranje u Andski region, koji čine Kolumbija, Ekvador, Peru i Bolivija. 

 

 

“Dakle, Crna Gora ima mogućnost da preko nas uđe u taj podregion Latinske Amerike”, kazala je Barbosa.

Ona smatra da su Crna Gora i Ekvador dvije udaljene zemlje, ali samo u geografskom smislu, pošto imaju dosta sličnosti, te da mogu da sarađuju i uče jedna od druge.

“Poput Crne Gore i mi smo „zelena“ destinacija. Naše dvije zemlje u turističkom smislu imaju mnogo toga zajedničkog, pa se nadam da ćemo i u ovom sektoru ostvariti direktne veze. Treba napraviti sinergiju naših avio, turističkih operatora i vlasti”, kazao je Francisko Salgado iz Ambasade Ekvadora.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić ocijenio je da se zemljama Latinske Amerike može uspostaviti saradnja bez obzira na udaljenost. 

Prema njegovom mišljenju direktnim usmjeravanjem roba iz Ekvadora na Crnu Goru, smanjili bi se troškovi trgovine i povećali profiti.

“Želim da u ime privrednika iz Crne Gore  iskažem interesovanje za saradnju, kako u robnoj razmjeni, tako i u turizmu”, kazao je Saveljić.

Republika Ekvador se prostire na 256.370 kvadratnih kilometara sjevero-zapada Južne Amerike, i ima 14,3 miliona stanovnika. Glavni grad je Kvito.  Moneta je američki dolar, uveden 2000. godine kao jedan od instrumenata da bi se, ispostaviće se uspješno, Ekvador izborio sa ekonomskom krizom. 

Inflacija je 4,16 odsto. Prema podacima koje je iznijela Barbosa, BDP Ekvadora je 73,23 miliona dolara, a godišnji privredni rast je 4,6 odsto. 

Posljednjih godina značajno je umanjena razlika između bogatog i siromašnog stanovništva.

Ekvador je veliki izvoznik nafte (55 odsto ukupnog izvoza), banana, kafe, morskih plodova, kakaa (za koji tvrde da je najbolji na svijetu) i ruža.

Namjera im je da privuku investitore u sektor energetike, jer žele da do 2016. godine udvostruče proizvodnju energije. 

U toku je izgradnja 7.820 kilometara željezničke infrastrukture u toj zemlji. Ekvador ulaže 1,8 odsto BDP u razvoj visokog obrazovanja, nauke i tehnologije.

Razvoju države doprinosi i poreska politika. Barbosa je kazala da je tendencija oslobađanja novih preduzeća od minimalnog poreza u periodu od prvih pet godina, kao i potpunog oslobađanja od poreza na dobit, tokom istog perioda, za ulaganja u privatizaciju privrede. 

Osnovu privrede, prema njenim riječima, čine mala preduzeća, i ona proizvode 90 odsto hrane u toj zemlji.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније