Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 08. 2017. 12:26   >>  11:57

PRIVREDNA KOMORA

Uvezati najbolja mala i srednja preduzeća

Privredna komora (PKCG), u saradnji sa agencijom COFACE, priprema novu mogućnost promocije i povezivanja najboljih malih i srednjih preduzeća, nosilaca sertifikata Excellent SME, koja bi trebalo da im obezbjedi dodatna finansijska sredstva.

“Riječ je o digitalnoj platformi koja će unaprijediti komunikaciju između tih preduzeća, te doprinijeti promociji i obezbjeđivanju dodatnih finansijskih sredstava”, kazali su agenciji Mina-biznis predstavnici Stručne službe PKCG.

Oni su dodali da će, osim objavljivanja informacija o poslovanju, predstavljanja ponuda i inicijativa za saradnju, nosioci Excellent sertifikata dobiti mogućnost neposrednog povezivanja sa više od dvije hiljade preduzeća koja su prepoznata kao pouzdani partneri za saradnju.

“U modernom poslovanju, potreba za promjenama i prilagođavanjem tržišnim zahtjevima je uvijek prisutna. PKCG, prepoznajući da savremeni zahtjevi tržišta nameću drugačiji pristup vođenju i razvoju biznisa, osim stalnog angažovanja na unaprijeđivanju poslovnog ambijenta i organizovanja niz aktivnosti, usmjerena je na efektuiranje kvaliteta kojeg dobra preduzeća posjeduju čineći ih na taj način prepoznatljivim potencijalnim poslovnim partnerima”, rekli su iz Stručne službe.

Oni su podsjetili da je od 2015. godine, u cilju isticanja uspješnih malih i srednjih preduzeća, PKCG u saradnji sa agencijom COFACE, specijalizovanom za oblast osiguranja potraživanja, upravljanje rizikom, zaštitu od šteta nastalih lošim dugovanjima i u oblastima poslovnih i bonitetnih informacija, izdaje sertifikat Excellent SME.

Sertifikat Excellent SME Montenegro, kako su objasnili iz PKCG, potvrđuje da je kompanija odgovorna i pouzdana, što doprinosi povećanju povjerenja, a poslovnim partnerima omogućava lakše donošenje poslovnih odluka u uslovima smanjenog rizika.

“Taj projekat je zaživio u deset zemalja Evrope i širi se, čime se širi i svojevrsna bijela lista preduzeća sa kojima je sigurno poslovati”, naveli su iz Stručne službe PKCG.

Oni su saopštili da u Crnoj Gori ima 270 preduzeća nosilaca sertifikata koji su iskazali ukupan godišnji prihod od 382 miliona eura, raspolažu kapitalom od preko 268 miliona eura, ostvaruju više od 27 miliona eura profita i zapošljavaju blizu 7,5 hiljada radnika.

“Preduzeća koji su nosioci sertifikata su iz cijele Crne Gore, a većina ih je iz djelatnosti trgovine, 38,5 odsto, građevinarstva 17 odsto i saobraćaja 12,1 odsto. Dokazani dobar bonitet, temelj je za veću kredibilnost kod poslovnih partnera i predstavlja uštedu vremena i novca kod zaključivanja i realizacije poslovnih aranžmana”, kazali su iz Stručne službe PKCG.

Oni su naveli da mala i srednja preduzeća predstavljaju najefikasniji segment privrede u skoro svim zemljama svijeta i daju najveći doprinos povećanju zaposlenosti, bruto dodate vrijednosti i prometa, zbog čega se smatraju okosnicom rasta i razvoja nacionalnih ekonomija.

“Ona podstiču jačanje konkurencije, što vodi unaprijeđenju kvaliteta proizvoda i usluga i snižavanju cijena, razvoju inovacija i novih tehnologija i privrednom rastu”, rekli su iz PKCG.

Oni su saopštili i da u Crnoj Gori u posljednjih deset godina realni sektor karakteriše rast broja malih i srednjih preduzeća koji sada čine 99,8 odsto ukupnog broja kompanija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније