Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R. [ Mina ]

19. 08. 2017. 14:36   >>  14:08

INVESTICIONO RAZVOJNI FOND

Do sada plasirali 97 miliona eura

Investiciono razvojni fond (IRF) je, prema riječima izvršnog direktora Zorana Vukčevića, za prvih sedam mjeseci ukupno plasirao 97 miliona eura, dok je plan za ovu godinu 120 miliona eura, što znači da je došlo do značajnog povećanja plasmana.

„Od tih 97 miliona eura čak je 70 odsto plasirano direktno, a samo 30 odsto preko banaka“, naveo je Vukčević u saopštenju.

IRF kao finansijska institucija je ove godine značajno vodila računa da obezbijedi crnogorskoj privredi dugoročne kredite, shodno tome od ukupnog iznosa preko 67 miliona eura su dugoročni krediti, dok se preostali iznos odnosi na kratkoročne kredite.

„Na taj način IRF je uspio da u ovoj godini značajno poboljša kreditnu aktivnost i ostvari bolje rezultate u odnosu na one iz prošle godine. Uzimajući u obzir sadašnji trend, IRF je u ovoj godini značajno premašio svoj plan“, kazao je Vukčević.

IRF plasira svoja sredstva kroz 33 kreditne linije, koje se mogu klasifikovati kroz četiri grupe programa finansijske podrške.

„Riječ je o podršci za razvoj preduzetništva za mlade, početnike, žene, visokoškolce, tehnološke viškove, individualne poljoprivredne proizvođače, inovativno preduzetnišvo, ICT biznis, klasterska proizvodnja, kao i osobe sa invaliditetom“, rekao je Vukčević.

IRF obezbjeđuje podršku postojećim mikro, malim i srednjim preduzećima kroz podsticaj njihovog daljeg rasta i razvoja, sa posebnom pažnjom na prioritetne sektore crnogorske ekonomije, odnosno turizam i ugostiteljstvo, poljoprivredu i proizvodnju hrane, proizvodnju, usluge i ICT.

Podrška preduzećima predviđena je kroz održavanje i/ili poboljšanje likvidnosti u šta spadaju kratkoročna kreditna sredstva, refinansiranje postojećih, faktoring finansiranje, trajna obrtna sredstva i kratkoročni krediti. Predviđena je i podrška infrastrukturnim, projektima od ekološkog, lokalnog i državnog značaja i projektima iz oblasti energetike i energetske efikasnosti.

„Od svih kreditnih linija koje smo realizovali u ovoj godini, najviše sredstava je usmjereno ka podršci turizmu, poljoprivredi i proizvodnji odnosno onim sektorima koji predstavljaju prioritet razvoja privrede u Crnoj Gori. Isto tako značajno je da od novih kreditnih linija iz ove godine postoji veliko interesovanje za kreditnu liniju za greenfield investicije čime omogućavamo izgradnju novih kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta“, precizirao je Vukčević.

IRF je u prethodnom periodu animirao visokoškolce koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) kroz održavanje seminara Možeš i ti u saradnji sa crnogorskim opštinama sa ciljem da preuzmu stvar u svoje ruke i riješe svoju egzistenciju.

IRF i ZZZ su nedavnim potpisivanjem Sporazuma o saradnji uspostavili međupartnerski odnos u cilju dinamiziranja podrške nezaposlenim osobama u Crnoj Gori da pokrenu sopstveni biznis. Sporazumom je predviđeno da se kroz razvoj preduzetništva i kroz finansijsku i nefinansijsku podršku omogući nezaposlenim osobama koje se nalaze na evidenciji Zavoda da obezbijede sopstvenu egzistenciju.

Vukčević je naveo da je IRF od jula počeo intenzivnu promociju instrumenata podrške za posebne ciljne grupe kao što su žene u biznisu, mladi, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni poljoprivredni proizvođači, i to u saradnji sa ZZZ gdje žele da omoguće da što veći broj onih koji se nalaze na evidenciji Zavoda iskoriste kreditnu podršku IRF-a.

„IRF će od septembra biti u prilici da ponudi neke nove instrumente podrške. U pitanju je garantni fond i obezbjeđenje mikrofinansiranja“, dodao je Vukčević.

On je podsjetio da IRF svoju poslovnu politiku posvećuje svakom preduzetniku posebno naglasivši da je poslovni princip te institucije da IRF posjećuje klijenta, umjesto da klijent dolazi u IRF.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније